IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново лекарство помага на човек да живее до 150 години

13 март 2013 06 20

Лекарството е разработено на базата на съединение, открито в червеното вино

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Виното може и да добавя някоя друга допълнителна калория, но за сметка на това неведнъж сме говорили за здравните ползи от неговата умерена консумация. Изглежда вече имате още една много сериозна причина да пиете по чаша вино без да се чувствате гузни.

Учени разработили нови лекарства, които представляват синтетични версии на ресвератрола, който се среща в червеното вино. Въпросните иновативни медикаменти оказват благоприятен ефект върху стареенето, тъй като повишават активността на ензим, наречен SIRT1. Надеждите на изследователите са, че лекарствата, които помагат на хората да живеят до 150 години, могат да бъдат пуснати на пазара след около пет години.

В момента фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline провежда клинични изследвания с участието на пациенти, страдащи от различни болести, включително рак, диабет и сърдечни заболявания. Проучванията показват, че специален ензим може да бъде използван, за да се предотвратят заболявания, свързани със старостта, както и за да се удължи живота на човек.


Професорът по генетика Дейвид Синклер от Харвардския университет казва: „В крайна сметка тези лекарства ще лекуват една болест, но за разлика от медикаментите днес, ще предотвратяват още 20 други заболявания. В действителност ще се забави и стареенето“.

Действието на ензима SIRT1 се увеличава чрез активатори. Най-често срещаният активатор е ресвератролът, който се съдържа в малки количества в червеното вино. Разработваните синтетични активатори ще бъдат в пъти по-силни от естествения, пише вестник Daily Mail.

Вече са отчетени обещаващи резултати са редица заболявания като: рак, сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност, диабет тип 2, болестта на Алцхаймер и на Паркинсон, чернодробна стеатоза, катаракта, остеопороза, загуба на мускулна маса, нарушения на съня и възпалителни заболявания като псориазис, артрит и колит.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

stefanuga ( преди 11 години )
Аз и затова си пийвам по бутилчица всеки ден,за да живея до 150-годишна възраст: ))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
stefanuga ( преди 11 години )