IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалите симптомите на ПМС

20 май 2013 05 20

Дори мъжете знаят, че по това време трябва да се пазят от жените

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Предменструалният синдром е изключително неприятен период от месеца, който засяга по-голяма част от жените. Изявата на ПМС може да бъде различна при всяка жена, но въпреки това има някои обединяващи симптоми, които може да се изявяват в лека или в по-тежка форма. Някои от тях са задържане на течности, промени в настроението и дори депресия. Макар да не съществува метод, с помощта на който изцяло да премахнете ПМС, има начини, с чиято помощ може да намалите неприятните симптоми. Ето и кои са те:

1. Изследвания доказват, че една жена може да намали до почти на половина всички неприятни симптоми, като приема по 120 милиграма калций дневно. Калцият е важен хранителен елемент за жените от всички възрасти и основен елемент за профилактика на остеопороза в по-напреднала възраст.

2. Един от най-добрите начини за намаляване на ПМС са редовните физически упражнения. Още една причина да посещавате редовно фитнес залата!

3. Жените, които преди цикъл изпитват напрежение в гърдите, може да премахнат този симптом, като приемат по 400 милиграма витамин B дневно. Друга полза от витамин E е, че има защитен ефект върху сърдечносъдовата система и може да намали риска от някои видове рак.


4. Неприятните симптоми на ПМС може да се намалят и чрез контролиране на хранителния режим. Това, което трябва да направите, е да избягвате мазни храни, както и рафинирана захар, сол, червено месо, алкохол и кофеин. Увеличената консумация на сложни въглехидрати, зелени листни зеленчуци, плодове, зърнени храни и пълнозърнести храни доказано помага.

5. Ако изпитвате неукротим глад за захар по време на дните, когато имате ПМС, може да намерите облекчение, като прибавите към диетата си от 300 до 500 милиграма магнезий. Магнезият също може да помогне за намаляване чувствителността на гърдите.

6. Някои жени могат да контролират симптомите чрез орални контрацептиви. Внимателно трябва да обсъдите предприемането на тази стъпка с вашия лекар, тъй като понякога страничните ефекти на противозачатъчните хапчета са по-големи в сравнение с тези на ПМС.

7. Крайният вариант е приемът на обезболяващи лекарства, специално направени за облекчаване на предменструалните симптоми. Въпреки това не е препоръчително всеки месец да се справяте с ПМС по този начин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари