IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Химикал прави кожата податлива на слънчево изгаряне

9 август 2013 06 00

Откритието може да доведе до създаването на по-ефективен защитен крем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Най-неприятното нещо от излежаването цял ден на плажа е слънчевото изгаряне. Неслучайно кожата се нуждае от постоянно третиране със слънцезащитен продукт с висок фактор. Светлата кожа е особено податлива на изгаряне, което в някои случаи крие риск от по-сериозни последствия. За щастие учените може би са намерили решение на проблема. Те установили, че определен химикал прави кожата по-болезнена и сърбяща няколко часа след излагане на слънце.

Откритието може да доведе до производството на нови подобрени продукти, които да осигурят допълнителна защита срещу изгаряне и по този начин да се намали шанса за развитие на рак на кожата. Повечето случаи на изгаряния са причинени от UVB лъчи. В умерени количества този тип светлина е от полза, тъй като повишава нивата на витамин В в организма. В големи количества обаче, тя започва да вреди на кожата.


Изследването, проведено от Университета Дюк в Северна Каролина, насочва вниманието към молекула, наречена TRPV4, която присъства в големи количества във външния слой на кожата. Учените установили, че именно този химикал може да бъде ключът към болката и увреждането на кожата вследствие на слънчево изгаряне. Тоест колкото повече кожата е наситена с TRPV4, толкова по-защитена ще бъде тя.

Според изследователите е нужно още време, докато се направят слънцезащитни продукти с допълнително количество от химикала, които да служат за още по-надеждно предпазване от изгаряне. Тепърва учените ще установят по какъв начин молекулата влияе на други процеси в кожата. Британски експерти описаха изследването като много интересно, пише вестник Daily Mail. Според Мат Гас от Британската асоциация на дерматолозите откритието ще намали шанса за развитие на рак на кожата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари