IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените и мъжете ще сменят репродуктивните си функции

27 август 2013 05 30

В бъдеще дамите ще могат да произвеждат сперма, а господата – яйцеклетки

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Истинска революция в света на половете предвиждат японски учени. Според специалисти от университета в Киото след години жените ще се превърнат в оплодители, а мъжете ще раждат, пише сп. "Сайънтифик америкън".

Учените са на мнение, че в бъдеще женският организъм ще може да произвежда сперма, а мъжкият яйцеклетки. База за тези надежди дават проведени изследване с мишки. Според доклада от него извлечени от мишки кожни клетки са използвани за създаването на първични полови клетки (primordial germ cells, PGCs). Тези клетки - общ предшественик на мъжките и женските полови клетки, са отгледани така, че да се развият в сперматозоиди и яйцеклетки, и чрез ин витро оплождане от тях са последвали живи раждания.

Изследванията по темата са на много ранен етап, но специалистите вече виждат възможност да се задълбочат в репродуктивните възможности и да ги увеличат. Това ще помогне на страдащите от безплодие жени да започнат да произвеждат яйцеклетки от своите кожни клетки и ще даде възможност и на двата пола да станат взаимно заменяеми в тази насока.

Ако това стане възможно, струва ли ви се нормално да си смените ролята с другия пол?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Естествено, щом е жъзможно, никак не ми хареса да раждам, тожа е супер новина ;- )
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар