IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е идеалното време за чаша кафе

28 август 2013 12 15

По обяд, защото тогава концентрацията намалява

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Алармата на будилника ви звъни, а вие още не можете да отворите очи. След голямо усилие го правите и първата ви мисъл е за чаша горещо, ароматно кафе, което да ви събуди.

За много хора пиенето на горчивата напитка се е превърнало в автоматизиран навик. Всички знаем, че една силна доза кофеин може бързо да ни разсъни, затова най-големи количества се пият именно сутрин, след ставане от леглото. Ново изследване показва обаче, че най-подходящото време за кафе не е в ранните часове на деня, а около обяд – и по-точно към 14 ч., пише Нюзру.

Причината е, че по обяд концентрацията на човек намалява и тогава доза кофеин му идва най-добре и на място.

Кофеинът затруднява действието на невротрансмитера аденозин, който се използва в медицината като противовъзпалително средство, показват изследванията. Заедно с това той активира неврони на главния мозък. В резултат се подобрява настроението, паметта, повишава се бързината на реакциите, засилват се когнитивните функции на мозъка.

Учените припомнят да не се прекалява с чашите кафе, защото то има и негативен ефект при прием на големи количества. Напитката увеличава опасността от сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. Наскоро те установиха, че допустимото количество на ден за хората под 55 години е не повече от 4 чаши. В противен случай рискът от по-ранна смърт се увеличават. Според тях прекомерната употреба на горчивите зърна води до забавяне на метаболизма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари