IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиационният шум повишава риска от сърдечни болести

22 октомври 2013 15 00

Хората, живеещи в близост до летища, са по-предразположени към сърдечни заболявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората, живеещи в близост до летища, знаят колко неприятен може да бъде шумът от постоянно кацащи и излитащи самолети. Освен дискомфорт обаче, авиационният шум повишава риска от сърдечни болести. Изследователи твърдят, че силните нива на шум могат да предизвикат някои проблеми със сърцето при хора, живеещи в определени райони.

Проучване изследвало 3,6 милиона жители в близост до лондонското летище Хийтроу. Резултатите сочат, че рискът от сърдечни проблеми се повишава в местата с най-високи нива на шума от въздухоплавателните средства. Все пак експертите са на мнение, че за тези заболявания не трябва да се обвинява единствено силният шум на самолетите и че са необходими допълнителни проучвания.


Данните от изследването показват, че при 2% от доброволците (около 70 000 души) са отчетени сърдечни проблеми като сърдечен удар и болест на кръвоносната система. Именно тези хора са живели в райони, където шумът от самолети е бил най-силен. Въпреки това водещият автор на изследването доктор Анна Хансел заяви: „Точната роля на излагането на висок шум и отразяването ѝ върху здравето на хората все още не е добре установена“.

Със сигурност се знае, че високите нива на шум могат да допринесат за влошаване на здравословното състояние – те повишават кръвното налягане и нарушават съня на хората, живеещи в близост. Съществува и така наречената „страхова реакция“, която е свързана със силния шум. Тя се получава, когато човек бива изложен внезапно на силен звук и неговата сърдечна честота се увеличава, пише BBC.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари