IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарските чанти могат да бъдат опасни за здравето

29 октомври 2013 09 53

Чантите за многократна употреба могат да бъдат замърсени с бактерията ешерихия коли

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В последните години все повече хора използват пазарски торби. Ползите от това са няколко – чантите за многократна употреба са еко, спестяват пари и дори имат по-хубав външен вид. Не всичко обаче свършва тук. Експерти предупреждават, че пазарските чанти могат да навредят на вашето здраве. По-точно те могат да изложат вас и вашето семейство на риск от хранително отравяне.

Хю Пенингтън, почетен професор по бактериология в Университета в Абърдийн смята, че пликовете за многократна употреба не трябва да се използват за пренасяне на сурово месо или кални зеленчуци. В противен случай тези продукти могат да заразят с бактерии останалата храна. Голяма опасност има при плодовете, които се консумират без термична обработка.

Според професор Пенингтън найлоновите торбички трябва да се използват за продукти като сурово месо. Няма значение дали месото е опаковано е или не, защото дори по найлона има бактерии. Пазарските торби са подходящи за пренасяне на продукти като кутии със зърнени култури или буркани със сладко.


Експертът съветва чантите за многократна употреба да бъдат пускани в пералня, за да бъдат възможно най-чисти при преноса на храни. Измиването и използването на антибактериални спрейове обаче не е достатъчно, за да убие бактериите, прехвърлени от суровото месо. Ако разполагате със замърсена торба, най-добре я изхвърлете.

Ето и доказателство защо: през 2007 година Сан Франциско забранява използването на найлонови торбички. Проучване, проведено от Университета на Пенсилвания разкрива, че от тогава до днес хоспитализациите и смъртните случаи заради хранителни заболявания в града са скочили почти двойно. Според професор Джонатан Клик 8% от пазарските торби съдържат ешерихия коли, а 97% от хората признават, че никога не са мили своите чанти за многократна употреба, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари