IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли пропускането на закуската да ви разболее

8 ноември 2013 13 30

Консумацията на храна сутрин предпазва от затлъстяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Закусвахте ли днес? Знаете златното правило – човек трябва да изяде цялата си закуска, да подели обяда и да пропусне вечерята, ако желае. Изглежда храненето сутрин е от съществено значение за цялостното здравословно състояние. Последните доклади свързват пропускането на закуската със затлъстяване, диабет и дори по-лесно разболяване от грип.

В ново проучване участвали мъже, които по принцип не закусват. Резултатите показали, че при тях съществува 27% по-висок риск от сърдечни пристъпи или болест на сърцето. Според учените от Харвардското училище за обществено здраве липсата на храна сутрин поставя „допълнително напрежение“ върху тялото. Така че закуската е много важна за здравето.

Липса на апетит? Обвинявайте своите гени. Ако ви е трудно да ядете сутрин, това се дължи на вашия биологичен часовник, който донякъде зависи от гените ви. Около 10% от хората наследяват гени, които настройват биологичния им часовник на по-бавни темпове. Обикновено, когато хората се събуждат трудно сутрин, те нямат и апетит. Ако нямате апетит рано сутрин, не се насилвайте да закусвате в 7:00 часа. Вероятно ще усетите, че огладнявате към 9:00-10:00 часа.


Закусвайте, за да не пълнеете. Някои експерти поставят под въпрос значението, което се придава на закуската над всички други ястия. Редица проучвания показват обаче, че по този начин човек може да се предпази от затлъстяване. Всъщност значението на закуската не е в самия процес, а в неговото влияние, което регулира правилното огладняване на човек. Установено е още, че пропускането на закуска може да повлияе върху цялостния избор на храна през деня. Хората, които не се хранят сутрин, ядат с 20% повече на обяд, търсейки по-скоро нездравословни и висококалорични храни.

Защо имате пристъпи на глад? Ако сте закусвали, но въпреки това чувствате глад към 11:00 часа и имате наднормено тегло – това може да бъде признак на инсулинова резистентност, предшественик на диабета. При здравите хора инсулинът превръща захарта в енергия за тялото. Ако обаче тялото е резистентно към хормона, инсулинът започва да не работи толкова ефективно. Ако изпитвате симптоми на инсулинова резистентност като наддаване на тегло и чувство на умора, посетете вашия лекар, съветва вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари