IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виаграта не подобрява сексуалния живот

2 декември 2013 11 50

Хапчето не променя цялостното удовлетворение от живота, споделят мъже

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От години насам хапчето виагра е приветствано като начин за подобряване на сексуалните взаимоотношения и подпомагане на връзката като цяло. Сега обаче американски експерти предупреждават, че лекарствата срещу еректилната дисфункция (като виагра) не са решението, на което много мъже се надяват.

Изследователи открили, че много мъже, приемащи виагра, споделят, че техните взаимоотношения не са се подобрили значително след приема на медикамента. Учените достигнали до този извод, след като анализирали 40 клинични изпитвания на импотентни мъже. Хапчетата срещу този проблем действат като разширяват кръвоносните съдове и засилват притока на кръв, отговорен за ерекцията.

Виаграта е най-известното хапче сред медикаментите за сексуална стимулация. Други марки включват тадалафил и варденафил. По време на клиничните проучвания мъжете споделили, че качеството на техния живот и отношения са „сравнително добри“, но имат проблеми със сексуалното удовлетворение. Също така много от участниците съобщили за симптоми на депресия и изтощение.


Експерти смятат, че изнесените данни подчертават необходимостта от психологическо решение на проблема, не само физическо. Според уролога доктор Андрю Крамър е много опростено да се смята, че ерекцията би могла да реши въпросите в едни отношения. „Щастието е много сложно и ерекциите са само една част от него... много двойки все още се нуждаят от допълнително лечение“, допълва още доктор Крамър.

Има все повече доказателства, че негативните ефекти от еректилната дисфункция се простират отвъд невъзможността мъжът да прави секс. Те повлияват на емоциите и психическото благосъстояние на хората. Според изследователите мъжете с подобни проблеми трябва да се насочат както към физическите аспекти на проблема, така и към психологическите, защото само по този начин лечението ще бъде най-ефективно, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари