IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените и мъжете имат различна физика (1-ва част)

16 декември 2013 15 00

Дамите виждат по-добре цветовете, а господата имат по-големи носове. За всичко това си има логично обяснение

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички знаят, че жените и мъжете са различни. Неслучайно едните са от Венера, а другите от Марс. Освен очевидните физически разлики между половете, съществуват и други, доста по-фини различия между двата пола.

Скорошно проучване показа, че заради разлика в женския и мъжкия мозък, двата пола се справят по различен начин със задачите. Дамите са по-добри при правенето на няколко неща едновременно, докато господата имат по-голям успех при единичните сложни задачи.

По какви други характеристики се различават двата пола и какви са последиците за тяхното здраве? Вижте и някои от отговорите:

1. Кой вижда цветовете по-добре? Жените имат по-голям капацитет да виждат фините тонове и нюанси, защото очите им имат повече гени за „цветно зрение“, обяснява професор Андрю Лотери. Тези гени се намират в X-хромозомите – генетичният код, който определя пола. Мъжете имат една X-хромозома, докато при жените те са две. Това е и обяснението защо дамите имат повече гени за цвят. Господата са изложени и на по-голям риск от далтонизъм, тъй като жените имат „резервни гени“, ако първите липсват или се повредят.


2. Кой има по-здрави кости? По принцип мъжкият скелет е по-голям от женския. Въпреки че женският таз също е по-малък от мъжкия, при дамите има по-големи отвори между тазовите кости, за да се улесни преминаването на бебе. Недостатъкът при жените е, че са склонни към по-издути тазови органи. Това се случва, когато тазовите мускули отслабнат, позволявайки на пикочния мехур, матката, тънкото черво и ректума да паднат надолу. Кората на външния слой на костите е по-дебела при мъжете, отколкото при жените, следователно господата са по-неподатливи на фрактури при падания. Костите при жените стават по-чупливи след менопаузата, когато нивото на естрогена намалява.

3. Мъжете се нуждаят от по-големи носове. Мъжките носове са с около 10% по-големи от женските, тъй като мъжете се нуждаят от повече кислород, смятат изследователи от Университета на Айова. Обикновено мъжете имат по-чиста мускулна маса, която се нуждае от повече кислород за растежа и поддържането на мускулната тъкан. По-големите носове означават повече кислород, който се вдишва и транспортира в кръвта до съответния мускул. Разликите в носовете започват да се забелязват около 11-годишна възраст.

4. Черният дроб на жените или мъжете се справя по-добре с алкохола? Женският черен дроб, макар и пропорционално по-малък от мъжкия, работи също толкова ефективно, освен по отношение действието на алкохола. Женският черен дроб съдържа по-ниски нива на ензима дехидрогеназа – необходим за преработването на алкохола в организма. Ето защо една жена се напива по-бързо, отколкото един мъж.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

не разбиращ ( преди 10 години )
Да бе,да,сега жените станаха по-големи пияници от мъжете,да не говорим че,се превърнаха и в подвижни пепелници егати еманципацията....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар