IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените и мъжете имат различна физика (2-ра част)

17 декември 2013 15 00

По какво двата пола се различават във физиката и какво е биологичното обяснение

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Още на пръв поглед жените и мъжете са много различни. По-едрата физика на мъжа е най-характерното, което го отличава от жената. Какви и колко големи са разликите в органите на двата пола обаче? Първите отговори по темата може да видите в първата част, а ето и останалите:

5. Белите дробове на кой пол работят по-добре? Капацитетът на белите дробове на жената е с около 30% по-малък, отколкото този на един мъж. По тази причина женските белодробни мускули трябва да работят по-усилено, отколкото мъжките. Това обяснява и задухът при дамите след тренировка – просто те имат по-малки бели дробове и по-тесни дихателни пътища.

6. Защо жените могат по-лесно да направят шпагат? Дамите имат по-свободни сухожилия, отколкото господата, вероятно, за да може тазът им да се разшири по-лесно по време на раждане. Сухожилията са тъканите, които свързват костите и които ограничават ставите до „нормалните“ граници на движение. Това позволява на жените да разполагат с по-голям обхват на движение, което улеснява и правенето на шпагат.

7. Кой ходи по-често по малка нужда? Пикочните мехури са в съответствие с тялото на човек. Това, което отличава мъжете и жените е размерът на уретрата – тръбата, по която преминава урината. Доктор Кристофър Еден обяснява, че уретрата при жените може да бъде дълга около 3 см, докато при мъжете тя достига дължина от 20 см. Ето защо дамите са по-податливи на инфекции на пикочните пътища – краткият път на уретрата позволява по-лесно навлизане на бактерии.


8. Бирени коремчета срещу по-пухкави бедра. Дамите са склонни да наддават тегло по-лесно, тъй като мъжете имат по-висок процент мускулна маса (тоест горят калории по-ефективно). Това обяснява и факта, че препоръчителният дневен прием на калории е по-висок за мъжете. Доктор Дейвид Аштън обяснява, че мъжката метаболитна скорост е по-висока, отколкото женската, затова мъжете се нуждаят от повече калории, за да запазят същите си килограми. Известно е, че господата натрупват повече мастна тъкан около корема, докато жените са склонни да надебеляват около бедрата и ханша.

Мазнините на корема са свързани с повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и висок холестерол. Мазнините около ханша обаче нямат такова въздействие – дори напротив, те могат да бъдат вид защита срещу сърдечносъдовите заболявания. Едно от предимствата на жените с повече телесни мазнини е, че са по-добре защитени от студа. От друга страна обаче дамите са тези, които чувстват повече студа. Какво е обяснението? При ниски температури, тялото за почва да пести топлина чрез намаляване на притока на кръв към кожата. След това температурата на кожата пада, тъй като кръвта се е преместила под мазнините. При мъжете този процес няма такова значение, защото те не разполагат със същото разпределение на мазнините.

9. Как жените променят своите гласове? Мъжете имат по-дълбоки гласове, тъй като техните гласни струни са по-дълги и по-дебели. Тази разлика се изравнява след менопаузата, когато липсата на естроген при жените може да доведе до подуване на гласните струни. По този начин дамският глас започва да звучи много по-ниско. И двата пола имат адамова ябълка, която защитава гласните струни. При мъжете обаче тя е по-видима, тъй като хрущялът е по-голям.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари