IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрият сън облекчава болката

30 декември 2013 06 20

Промяната на някои прости навици може да ви донесе облекчение

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вероятно проблемите със съня карат всеки човек да бъде в лошо настроение. Липсата на почивка обаче може да ви донесе реални физически болки, показват проучвания. Експерти са на мнение, че промяна в навиците преди лягане може да бъдат ключът към изцеление на дългогодишни здравословни проблеми.

Според ново проучване хората, които не получават достатъчно сън, са до 66% по-застрашени от поява на физически болки. Лошата почивка повишава нивата на белтъците в кръвта, които от своя страна предизвикват възпалителни реакции в тялото.

Норвежки академици направили своето откритие след преглед на здравните данни на хиляди хора, наблюдавани в продължение на десетилетие. Доктор Адам Каши смята, че „когато имате болки в гърба, това не ви дава да заспите, което пък допълнително съдейства за болката ви“. В подобни случаи хората често не могат да работят и са застрашени от развитие на депресия.

По тази причина подобряването качеството на съня е може би единственият начин да се прекъсне този порочен кръг. Повечето хора правят грешка да оставят мобилните си телефони на една ръка разстояние в леглото, за да могат да ги проверяват 24 часа в денонощието. Това обаче пречи на ума да се успокои и отпусне.

Ниските нива на осветление също могат да нарушат съня, така че вашата спалня трябва да е почти изцяло в мрак. Също така проучвания показват, че студеният душ също може да подобри съня – това са все малки неща, които хората трябва да променят, за да се чувстват по-добре, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари