IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истината за витамините, по които знаменитостите полудяха

8 март 2014 07 05

Риана, Рита Ора, Кара Делевин и Мадона са само част от известните, които са фенове на венозните инфузии с витамини

Риана също е фенка на вливането на витамини; Снимка: Reuters

Риана също е фенка на вливането на витамини; Снимка: Reuters

Всички знаем колко важни са витамините и че организмът се нуждае от тях, за да бъде здрав и да функционира правилно. Обикновено хората си набавят нужното количество чрез здравословни храни и хранителни добавки.

Някои от известните личности обаче предпочитат така наречените „витаминозни коктейли“, които се вливат директно в кръвния поток. Те имат за цел да се борят с умората, да повишат енергийните нива и да изострят умствената дейност.

Част от звездите, които са последователи на тази нова мода, дори качват снимки в социалните мрежи, нагледно показващи процедурата. Рита Ора, Черил Коул, Кейти Пери и Саймън Коуел са само част от известните, които редовно се подлагат на витаминозно вливане. Все повече клиники във Великобритания започват да предлагат услугата, която е насочена към по-заможните хора, на които обаче им липсва достатъчно свободно време.

Наистина ли обаче тази процедура има ефект? В Япония, например, в специални „кафенета“ се предлагат цели менюта от витамини, инжекции, които горят мазнини и такива, които стимулират блясъка на кожата. Само преди няколко седмици Кара Делевин публикува своя снимка в Twitter, на която ясно се личи венозната инфузия, с която моделът се „лекувала“ от настинка, пише вестник Daily Mail.

Една такава процедура струва между 100 и 450 паунда (между 240 и 1100 лева). Управата на една от клиниките, предлагащи витаминозните коктейли, споделя: „По-голяма част от нашите клиенти са в края на 30-те с високи постижения. Срещат се почти еднакъв брой жени и мъже. Обикновено това са хора, които работят много дълги часове и често пътуват. Хора, които просто не могат да си позволят да се разболеят“.

Кара Делевин показва момент от процедурата; Снимка: Instagram

Концепцията на това лечение се появява в САЩ преди повече от 50 години, когато лекарят Джон Майерс изобретил коктейл, съдържащ комбинация от витамини от групата B и C, както и калций и магнезий. Неговата цел била лечение на широк спектър от проблеми – от мускулна болка до хронична умора. Превантивна мярка, която замества часовете във фитнеса и здравословната храна? Звучи прекалено хубаво, за да е истина.

Британските здравни експерти изразиха съмнения, твърдейки, че в най-добрия случай витаминозната терапия е загуба на пари, а в най-лошия – потенциално вредна. „Когато вие ядете храна, тялото ви я разгражда в храносмилателната система, взимайки това, от което се нуждае. В този процес участват хормони като инсулин, глюкагон и серотонин. Поглъщането на чисти витамини интравенозно напълно заобикаля физическите проверки и мерки на тялото“, твърди Саймън Уайт.

Рита Ора също е споделила момент от своята витаминозна терапия; Снимка: Twitter

Той предупреждава, че витамините са медицински активни съединения и като такива те могат да станат токсични в прекалено високи дози. Ако човек се чувства уморен, той трябва да си почива повече и да заложи на здравословната и разнообразна храна. Още повече, за да се видят значителните ефекти от витаминозните коктейли, хората трябва да се подложат поне на три или четири инфузии, което означава влагане на много, много пари.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари