IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как миришат различните заболявания?

12 март 2014 16 23

Ако човек има диабет, например, дъхът му може да мирише като лакочистител

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обонянието е едно от основните сетива на човек, което му помага в много ситуации. Приятните миризми на цветя или луксозен парфюм са истинска наслада за хората. От друга страна лошите миризми не само са изключително неприятни, но и могат да бъдат признак за дадено заболяване. Оказва се, че някои заболявания могат да бъдат диагностицирани с помощта на миризмата.

Според учените дъхът на хората с диабет наподобява аромата на лак за нокти. Чернодробните заболявания пък могат да предизвикат миризма на риба. Скоро могат да се използват „електронни носове“, които ще помагат в случаите, когато ароматът е прекалено слаб и не може да се надуши от хората.

Изследователите обясняват още, че инфекцията на пикочния мехур се свързва с миризма на амоняк. Потта на болните от шизофрения има аромат на оцет, а кожата на хората с коремен тиф мирише на прясно изпечен хляб, пише BBC. Жълтата треска може да се познае, когато кожата на човека започне да мирише като в магазин за прясно месо. Инфекцията на лимфните възли пък се свързва с аромата на застояла бира.

Съвсем наскоро изследователи са открили също, че машини могат да „надушат“ рака на гърдата и че този метод е също толкова ефективен, както и мамографията. Според експертите някои пациенти с рак дори сами усещат определена неприятна миризма. Доктор Джордж Прети се надява, че това откритие може да доведе до нови начини за ранно диагностициране на тежкото заболяване.

Доктор Прети обяснява, че при нормален метаболизъм тялото произвежда определени химикали. Раковите клетки обаче метаболизират по различен начин, което означава, че се отделят различни химикали, довеждащи до различен мирис от обичайния. Това обикновено трудно може да се усети от хората, но има специално обучени кучета, които откриват рак, както и диабет, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

!!!! ( преди 10 години )