IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да стоите далече от микробите

4 юни 2014 13 40

Намалете драстично възможността да се разболеете отново

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Микробите се срещат почти навсякъде. Те са толкова малки, че не могат да бъдат забелязани с просто око, което улеснява тяхното разпространение и съответно увеличаването на инфекции и зарази. Въпреки че микробите се намират почти на всяко място, това не означава, че човек не трябва да взима мерки срещу тях. Дори напротив. Следвайте тези съвети и може да бъдете сигурни, че правите най-доброто, което можете:

1. Мийте ръцете си редовно и правилно. Само 5% от хората мият ръцете си по правилния начин, след като използват банята. Това показват резултатите от скорошно проучване. Човек трябва да насапуниса добре ръцете си и да ги мие в продължение на 20 секунди. Същите предпазни мерки трябва да се взимат, след като обработвате сурови храни, кихате или докосвате повърхности с много микроби (на обществени места, например).

2. Винаги носете със себе си почистващ гел за ръце. Той е идеален за извънредни ситуации, в които нямате около себе си вода и сапун. Гелът може да не премахва напълно всички микроби, но алкохолът, който се съдържа в него, може да убие достатъчно бактерии, за да запазите ръцете си чисти в крайни случаи.

3. Използвайте метална бутилка за вода. Пластмасовите бутилки са склонни да задържат повече бактерии, отколкото металните. След като бутилката се изпразни, почистете я внимателно с гореща вода и сапун, за да отстраните всички бактерии.

4. Всяка седмица почиствайте своя мобилен телефон. Един от шест телефона са заразени с бактерии, които могат да съдържат ешерихия коли. Веднъж седмично почиствайте мобилното си устройство с мокра кърпичка без съдържание на алкохол.

5. Редовно почиствайте работното си място. Целият ви офис може да съдържа приблизително 400 пъти повече микроби, отколкото тоалетната чиния. Вашето бюро е особено опасно, затова редовно почиствайте мястото, на което работите с дезинфекциращ препарат. Не забравяйте компютъра (мишка, клавиатура, монитор и т. н.).

6. Не забравяйте да почиствате и продуктите си за грим. Не е препоръчително да споделяте своите козметични продукти с никого, особено тези за очите. Очите са най-възприемчиви към проникване на бактерии в тях. Веднъж седмично почиствайте четките си за грим, а веднъж месечно – чантата, в която държите козметичните си продукти.

7. Почиствайте дамската си чанта. Вашата чанта също може да съдържа повече бактерии, отколкото една тоалетна чиния. По тази причина е необходимо да почиствате чантата си веднъж седмично. За кожените чанти избягвайте белина и алкохол, а изберете дезинфектант. Чантите от плат могат да бъдат прани в пералня на деликатна програма с хладка вода.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
повечето от нещата ги правя редовно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар