IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истината за потенето през нощта

16 февруари 2015 12 16

Трябва ли да се тревожим?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Събуждате ли се често облени в пот? А трябва ли да се притеснявате от този факт? Ново изследване, публикувано в Annals of Family Medicine, търси причините за отделянето на течности от тялото под тази форма през нощта, от което се оплакват мнозина.

С разнищването на проблема се заема д-р Джеймс Молд от университета в Оклахома и неговия екип. Те търсят причината за потенето и как то рефлектира върху тялото, ако се случва често.

В сп. Journal of the American Board of Family Medicine д-р Молд и колегите му разкриват няколко фактора за обилното потене в леглото, сред които паник атаки, проблеми със съня, треска, изтръпване на крайниците, раздразнителност, стрес и проблемно дишане през нощта.

Потенето може да бъде и страничен ефект от лекарства, дори обикновени антидепресанти.

В най-лошия случай отделянето на течности от тялото по този начин нощем може да е симптом на автоимунно заболяване, проблем със сърцето, ендокринната жлеза, СПИН, туберкулоза, някои видове рак, сънна апнеа.

Защо се потим? Тялото използва потта, за да намали температурата си, когато се качи над т. нар. термонеутрална зона. Сред причинителите на покачването на температурата може да са прекалено дебели одеяла или процеси в тялото, борещи се с някаква инфекция.

Хората, които тренират активно пък са склонни да се потят и при по-ниски температури, обясни д-р Молд. Това е симптом на претрениране.

И все пак, ако се потите често в леглото, консултирайте се задължително с лекар. Мерете температурата си по два пъти на ден, за да проверите дали нямате треска.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари