IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избелите зъбите си у дома безопасно

14 януари 2016 06 00

Не игнорирайте симптомите, които може да застрашат здравината и вида им

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Красивата усмивка отваря много врати. Не всеки обаче е благословен с бели зъби. Ген, цигари, кафета, фрешове и други храни и напитки помагат за загубата на естествения блясък и белота на дъвкателните ни органи.

И все пак денталната медицина е доста напреднала и има начин да подобрите визията на усмивката си без да се налага да променяте драстично начина си на живот. Може да посетите стоматолога си и да избелите зъбите си на място с модерната апаратура (лазери, избелващи лампи и т. н.) или пък да се погрижите за себе си в домашни условия със специални гелове за избелване и ленти.

Какво обаче трябва да знаете, за да бъде избелването ефективно и безопасно за вашите зъби?

Стоматологът д-р Уолф сподели следните съвети пред мъжкия сайт Men’s Health:

Не избелвайте зъбите си, ако са сиви

Избелването е ефективно, ако имате кафява или жълта пигментация, която често е свързана с консумацията на някои храни. Сивите потъмнявания често са генетични или са свързани с приемането на някои антибиотици, така че при наличието на подобен проблем задължително се консултирайте със специалист за решение, а не правете процедурите у дома.

Не избелвайте зъбите си, ако са прекалено чувствителни

Продуктите за избелване съдържат различни киселини, които засилват чувствителността на зъбите и дори могат да нарушат емайла им. Ако като цяло вашите зъби са чувствителни, ще усетите силна болка и процедурата може да се окаже много неприятна и дори вредна.

Спрете веднага щом усетите странични ефекти

Избелването на зъбите може да има странични ефекти. Пероксидът в геловете и лентите би могъл не само да доведе до свръхчувствителност, но и да навреди на венците ви. Ако някое от тези неща се случи, по-добре веднага да прекратите избелването, съветва доктор Уолф. Проблемите обикновено отшумяват веднага щом прекратите процедурата. Освен това е важно да имате предвид, че избелването на зъбите не трябва да се прави прекалено често. Периодът между две процедури (правени в домашни условия) трябва да е минимум 8-10 месеца.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари