IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 сигурни начина да се предпазите от болести в супермаркета

6 май 2016 09 40

Бактериите са навсякъде, взимайте мерки!

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Може да купувате колкото си искате протеини и продукти с витамини от супермаркета, но пак да се разболеете. Причината е, че тези магазини са пълни с бактерии, които лесно се разнасят по кожата или в стомаха ви. Не знаехте ли?

Ето и какво може да направите, за да се предпазите от неразположения като диария, повръщане и алергии:

1. Използвайте допълнително пликче за месото

Секцията с месото в супермаркета може и да изглежда стерилна, но не е така. Изследване на университета в Тенеси е установило, че 50 % от популярните пакети с месо съдържат в опаковките си бактерия е-коли, която причинява диария. Слагайки опаковката при другите продукти, тя ще се разнесе и върху тях. Какво да направите: Сложете найлонова ръкавица или пликче върху ръката си преди да посегнете към въпросния пакет, а после го пуснете в допълнително пликче. У дома задължително мийте опакованото месо, преди да го подложите на топлинна обработка.

2. Бършете количката/кошницата

Представете си колко ръце са пипали дръжките преди това? Те са източник на огромно количество бактерии, които могат да причинят колики, разстройство и повръщане. Преди да вземете количката/кошницата, използвайте антибактериални кърпички, за да забършете дръжките ѝ.

3. Вземете тези продукти

Избирайте зеленчуци, които са наредени най-отпред и отгоре на щанда. Неотдавна излезе материал в сп. Journal of Agriculture and Food Chemistry, според който зелените зеленчуци и плодове като спанак, марули, краставици и т. н.) запазват по-голяма част от своите положителни съставки и витамини, ако са изложени на повече светлина.

4. Не купувайте нарязано месо

Може би месото ви изглежда по-прясно и здравословно, ако е нарязано пред вас, но според изследване на университета Пордю, то вече е заредено с бактерии. Причината са машините за рязане, които не се почистват след смяната на различните поставяни продукти и пренасят бактерии върху всяко следващо парче. Заложете на вече вакуумирани месни и млечни продукти в опаковки, които не са изложени на въздух и досег с други повърхности.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари