IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дефицитът на витамин D се отразява на здравето ви

2 август 2016 05 00

Липсата му ви прави много уязвими към различни заболявания

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако живеете на по-студено и мрачно място, има голям шанс да ви липсва достатъчно количество витамин D. Скорошно проучване в Северна Америка показва, че 42 % от американците в този район страдат от недостиг на съответния витамин, пише сп. Nutrition Research. Това от своя страна може да доведе до големи здравословни рискове.

Доскоро се считаше, че един възрастен човек се нуждае средно от 15 мкг витамин D на ден, но според автора на книгата „Супер имунитет“ д-р Джоел Фурман, тази доза при определени хора трябва да бъде повишена до 50 мкг. Той препоръчва всеки да изследва количеството от витамина в тялото си и да се консултира с личния си лекар как да си набави липсващото количество.

Оказва се, че витамин D е доста подценяван, но той има големи ползи за здравето и недостигът му може да ви застраши по следните начини:

1. По-склонни сте към депресия

Хората с ниско количество на витамин D в тялото са два пъти по-застрашени от депресия, пише сп. British Journal of Psychiatry. Причината е, че веществото отговаря за рецепторите на настроението в мозъка.

2. Има по-малък шанс да оцелеете с рак

Хората, диагностицирани с рак, живеят по-дълго, ако набавят на тялото си необходимите дози витамин D, твърди материал, публикуван в сп. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

3. По-застрашени сте да развиете рак на простатата

Мъжете с ниски нива на витамин D са 4 до 5 пъти по-застрашени от рак на простатата, отколкото тези, които имат високи дози от веществото в тялото си, информира сп. Clinical Cancer Research.

4. По-голям риск от деменция и болестта на Алцхаймер

Възрастни хора с дефицит на витамин D са с 53 % по-застрашени да развият деменция и със 122 % болестта на Алцхаймер, пише сп. Neurology.

5. По-податливи сте на сърдечносъдови болести

Ако не снабдявате тялото си с достатъчно витамин D, рискът да получите заболяване на коронарната артерия е с 32 % по-голям, предупреждава Американският колеж по кардиология. Витаминът подобрява функцията на имунната система и овладява възпаленията в цялото тяло.

6. По-податливи сте на заболяване от пневмония

Дефицитът на витамин D ви прави по-уязвими към различни възпаления и инфекции, твърди университетът в Източна Финландия.

7. Рискът да развиете шизофрения е по-голям

И то значително – с цели 50 %!!! (по данни на сп. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism)

8. Преждевременна смърт

32 изследвания, публикувани в The American Journal of Public Health констатират, че хората с недостиг на витамин D са застрашени от преждевременна смърт.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
И по-голям риск да се развие автоимунно заболяване. Или поне така съм чела.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар