IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 странни неща, които водят до загуба на памет

17 април 2017 06 00

Какво още неосъзнато ви доближава до Алцхаймера

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Често чуваме, че нещо е добро не само за тялото, а и за ума. Лекари постоянно препоръчват балансирана диета и упражнения, защото те не само помагат да сме здрави и във форма, но и предпазват от болестта на Алцхаймер. Има обаче и някои други фактори, които трябва да вземете предвид, за да запазите ума си бистър и паметта силна. Какво е предпоставка за деменция?

1. Лош сън – ако не спите достатъчно и качествено, умът ви не може да си почине. С времето натрупването води до изграждане на протеини, свързани с Алцхаймер. Сънят е ключов за добро здраве и памет.

2. Замърсяването – според изследване от 2017 възрастните жени, живеещи в по-мръсни райони, са по-застрашени от деменция в сравнение с дамите, които живеят в по-добри климатични условия. Частици от замърсяването може да проникнат в тялото и да причинят възпаления, сред които и такива, афектиращи мозъка и водещи до Алцхаймер.

3. Хранителните навици – хапвате ли големи количества и късно вечер?

Лекари, занимаващи се с пациенти с Алцхаймер ги съветват да вечерят по-рано и да не хапват нищо до закуска. 12-часовият „прозорец“ без храна е необходим на мозъка за неговото здраве.

4. Изолация – различни изследвания предполагат, че изолацията и самотата повишават риска от Алцхаймер.

5. Семейна история – ако в семейството ви има човек/хора, които са страдали от загуба на памет, има голяма вероятност и вие да развиете болестта в даден етап.

6. Високо кръвно налягане – знаете, че високото кръвно е вредно за мозъка и тялото. Следете кръвното си налягане и нивата на холестерол, за да имате здраво тяло и здрав ум.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари