IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ни се доспива след обедното похапване?

16 юни 2017 14 20

Хормоните контролират желанието ви за сън

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Тъкмо приключихте с обяда и очите ви започват да се затварят. Едва седите изправени зад бюрото си и се чудите, дали и другите ви колеги копнеят за следобедна дрямка като вас. Отговорът е да! Поне тези, които също са успели да напълнят стомаха си.

Знаете ли защо ви се доспива след обяда?

„Когато хапнете повече отколкото имате нужда, тялото ви започва да произвежда повече инсулин. За всяко нещо, което трябва да се смели, панкреасът доставя инсулин, за да контролира нивата на кръвната захар. Повече храна, по-голямо производство на инсулин и съответно завишено производство на хормона на съня, който се пренася към мозъка, където се метаболизира и се превръща в серотонин и мелатонин.

Мелатонинът също е хормон на съня“, обяснява хранителният и фитнес експерт Люк Котино. Имайте предвид, че когато консумирате повече въглехидрати, тялото използва голямо количество енергия за тяхното храносмилане.

„Когато преядете, храносмилателната система използва 60-75 % от енергията на тялото, за да смели храната. Тази енергия се генерира от всички части на тялото, затова то се отпуска и ви се доспива. Високопротеиновите храни провокират същия ефект“, добавя Люк.

Как да се справите с обедната сънливост?

1. Не преяждайте!

2. Избягвайте тежките и мазни храни, които ще ангажират силно храносмилателната ви система.

3. Пийте повече течности, а защо не и малка доза кофеин по обяд?!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари