IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да се храните на тишина?

24 ноември 2018 11 45

Усещате храната по съвсем различен начин

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Следващия път, когато обядвате или вечеряте на тихо, се насладете на момента. Според Американската асоциация, наблюдаваща хранителните навици и поведение, музиката и другите звуци може да променят начина, по който тялото ви реагира на храната. Липсата на звуци по време на хранене обостря сетивата ви, в резултат на което:

Ядете по-малко

Мозъкът отчита различните усещания от храната. Когато няма разсейващи звуци, яденето става в определен такт и обонянието се увеличава, тъй като шумовете не претоварват излишно мозъка и той е фокусиран върху процеса на хранене. Това му позволява и да изпрати навреме сигнал за ситост до стомаха и предпазва от поемане на излишна храна.

Можете да чувате храната

Храната издава звуци и според учените, колкото по-шумна е тя, толкова по-дълго мозъкът запазва усещането за вкуса ѝ. Освен това звукът подсказва и колко е хранителна.

Храната ви има различен вкус

Не само звукът от процеса на дъвчене, но и самата подготовка на храната като мирис, изображение и звук афектира начина, по който вие след това възприемате храната. Създава се връзка помежду ви, която ви позволява да ѝ се насладите повече именно поради факта, че сетивата ви вече са отворени към съответната храна.

Храните се съвсем съзнателно

Тишината ви помага да обърнете специално внимание не само на самата храна, а и на количеството и приема ѝ. Вие дъвчете по-дълго, което ви позволява да се нахраните с по-малко количество. На практика вие имате пълен контрол върху храната и приема ѝ, защото фокусът ви е върху нея.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари