IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подобрите хранителните си навици?

21 май 2019 13 00

4 съвета, с които ще подновите връзката с храната си

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Случвало ли ви се е да слагате нещо в устата си, просто за да потушите глада? Дори не ви е много вкусно, но го поемате ей така – по навик, защото сте разсеяни или защото трябва. Храната е нещо, на което трябва да се наслаждавате. Така ще консумирате правилните неща, по правилния начин и в правилното количество. Как да подновите и подобрите връзката с храната си?

1. Фокусирайте се само върху храненето

Храненето е процес, който изисква концентрация. Ако не се разсейвате с телевизия, разговори и скролване по телефон, ще можете да се насладите на храната по най-добрия начин. Освен това ще следите количеството и ще се заситите по-бързо и с по-малко.

2. Отделете внимание на първата хапка

Изследвания показват, че първата хапка носи най-голямо удоволствие, така че не е лошо да се фокусирате върху момента на най-голямо удоволствие, за да остане това усещане до края на цялото хранене. Ако отделите време и внимание на първата хапка, решението дали да ядете конкретното нещо ще бъде съзнателен избор, а не механично действие.

3. Пълна уста – празна вилица

Ако имате храна в устата, не трябва да има нищо на вилицата ви! Това правило е много важно, тъй като ще ви помогне да се храните по-бавно и ще ви предпази от преяждане.

4. Създайте си ритуал за приключване на всяко хранене

Храната е изядена, чинията е празна, но мозъкът някак все още не е разбрал, че сте приключили. И затова се оглеждате за още нещо дребно, да подсладите например. Ако очите ви виждат някакви останки от храна по масата, нищо чудно, че ви се струва, че не сте се нахранили. За да се спасите от този „капан“, си създайте ритуал. Като за начало махнете празната чиния. Ако сте у дома може да си измиете зъбите, което ще изпрати сигнал до мозъка, че сте приключили с храненето. Ментовата дъвка също е алтернатива.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари