IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се отървете от главоболието без лекарства?

10 февруари 2019 09 00

Проблемът невинаги налага намесата на лекар и медикаменти

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Главоболието е нещо, което засяга голяма част от хората. Често причините за него са много тривиални – дехидратация, погрешно осветление, прекалено взиране в монитора и т. н. Но може проблемът да е по-сериозен.

Ако до момента не сте имали тежки мигрени или други заболявания, които да провокират главоболие, можете да пробвате следните съвети за облекчение в конкретни ситуации преди да посегнете към лекарствата:

1. Студен компрес

Ако имате мигрена, сложете нещо студено на челото си – лед, замразен в плик грах, нещо от хладилника или дори студен душ ще облекчи болката. Поставете компреса за 15 минути и след това го махнете за 15. Повторете още веднъж.

2. Топъл компрес

Ако главоболието ви е в резултат от сериозно напрежение, поставете нещо топло на врата си или в задната част на главата. В случай, че то е причинено от възпаление на синусите, поставете топлото на мястото, което ви боли. Топъл душ също е опция.

3. Освободете напрежението с масаж на скалпа

Причина за главоболието може да е прекалено стегната опашка или кок. Ако подозирате, че това е причината, лесно може да я отстраните като отпуснете косата си и масажирате скалпа. Стягане може да усетите и от прекалено стягащи рамки на очилата. Махнете ги.

4. Намалете светлината

Светлината може да е голям бич за очите и да ви причини главоболие. Ако очите ви са по-чувствителни, изравнете осветлението – пуснете щорите или намалете осветителните тела. Смесването на светлини често ескалира в главоболие. Носете редовно слънчеви очила, когато сте навън.

5. Не дъвчете

Дъвченето и движението на челюстта изострят главоболието.

6. Малко кофеин

Ако главоболието ви е спътник още със ставането, пийте чай или кафе. Кофеинът помага за облекчаване, но с него не трябва да се прекалява, защото тогава има обратен ефект.

7. Пийте вода

Както споменахме, една от често срещаните причини за главоболие е дехидратацията.

8. Консултирайте се със специалист

В случай че тези съвети не оказват влияние върху вашето главоболие, може да имате по-сериозен проблем. При висока интензивност и честота, не чакайте дълго, а се консултирайте с лекар.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари