IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецепта срещу лош дъх

12 май 2019 05 00

Как да ликвидирате този проблем

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Лошият дъх може да промени отношението на околните спрямо вас. Може и да ви изглежда дребнаво на пръв поглед, но се замислете дали бихте стояли в близост до човек, чийто дъх убива сетивата ви? Добрата новина е, че ако имате този проблем, можете да се справите с него и сами.

Какво причинява лош дъх?

Една от най-често срещаните причини е свързана с хранителните ви навици. И по-точно – диетите. Допълнително дехидратация на тялото, консумация на алкохол, тютюнопушене, лоша дентална хигиена и прием на лекарства и храни може да доведе до неприятна миризма в устата ви.

Как да я премахнете?

Ако проблемът е дехидратация, пийте повече вода. В случай, че сте пушачи или приемате по-често алкохол (и двете неща изсушават тялото) задължително приемайте повече вода. В добавка може да дъвчете дъвки (препоръчително без захар), които ще увеличат производството на слюнка. Слюнката помага за почистване на устната кухина от бактерии.

Важни хранителни навици

Ако ви предстоят срещи с хора, избягвайте консумация на храни като лук, чесън и пикантни храни. Продукти, съдържащи захар, също са свързвани с лош дъх. За сметка на това киселото мляко съдържа много положителни бактерии (пробиотици), които премахват лошите от устната кухина и подобряват не само чревната флора и фауна, но и дъха ви. А ябълката и по-твърдите плодове и зеленчуци почистват езика. Него можете да почистите и с четка за зъби. Тя ще изстърже мъртвите клетки, които често се наслояват върху него особено при пушачите.

Домашен освежител за уста

Можете да си направите домашна вода срещу лош дъх като поставите две супени лъжици сода за хляб в чаша вода и жабурете поне по 30 секунди. Друг вариант е да пиете повече зелен чай, който е богат на антиоксиданти и е природен дезинфектант и „дезодорант“ за устата ви.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари