IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внимавайте с цитрусите - развалят зъбите

21 юли 2009 08 44

Ново изследване сравни киселината в цитрусите с агресивните избелващи продукти за зъби

Ново изследване сравни киселината в цитрусите с агресивните избелващи продукти за зъби. Снимка: dreamstime

Ново изследване сравни киселината в цитрусите с агресивните избелващи продукти за зъби. Снимка: dreamstime

Всички любители на прясно изцедените фрешове и цитрусовите плодове, особено портокалите, трябва да четат внимателно следващите редове и най-важното – да ги вземат на сериозно, ако държат на красивата усмивка.

Проведено изследване в "Eastman Institute" сочи, че е необходимо да се намали честият прием на кисели плодове, които имат пагубно въздействие върху здравето и цвета на зъбите.

Въпросната изследователска програма била част от проект на Медицинския Университет на Рочестър и се заела да докаже разрушителните свойства на киселината в цитрусовите плодове.

Според учените, тя имала пагубно действие над емайла и при прекомерна употреба, хора със слаби зъби по рождение, могат да започнат дори да ги губят.

Портокалът бил особено агресивен към зъбите, защото освен киселина, съдържа и високо количество захар.

Вредата от плодовите сокове е дори сравняване с тази на избелващите продукти, за които се знае, че освен временна белота, осигуряват на зъбите и доста неприятни странични ефекти, които изтощават зъбите.

Специалистите съветват родителите да не прекаляват с плодовите сокове, които дават на децата си.

КоментариКоментари