IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да спрете да пушите

30 август 2019 14 30

Ще си спестите пари, което е супер

Istockphoto

Тютюнопушенето оказва отрицателно влияние не само на онези, които използват цигарите, но хората около тях. За съжаление някои го осъзнават твърде късно. 

Трудно е да накарате свой близък или приятел да спре цигарите, особено ако е пушач от години. Той трябва да има доста силна мотивация и воля, но това не е гаранция, че след време няма да пропуши пак. Понякога е нужна една стресова ситуация, която да отключи отново желанието за никотин. 

Отказването от цигарите не е лесно, но онези, които са успели да го направят, признават, че се чувстват по-добре и дори се опитват да споделят опита си с други. 

Ето пет причини, поради които е хубаво да престанете да пушите: 

i can`t

Източник: IStockphoto

1. Ще живеете по-дълго

Според редица изследвания, хората, които са били пушачи, но са се отказали от никотина, живеят по-дълго в сравнение с тези, които продължават да пушат. Доказано е, че ако спрете цигарите на 30, животът ви може да се удължи с до 10 години, зависи какви други вредни навици имате. При пушачите определено има риск от появата на някои заболявания. 

2. По-здрави кожа, коса, нокти и зъби

Винаги може да познаете един пушач. Кожата му е суха, сивееща и отпусната, забелязват се торбички по очите, а зъбите му жълтеят от никотина. Пушачите са по-склонни да развият проблеми с венците в сравнение с непушачите. Косата също страда от употребата на цигари. След като ги спрете, тяхното състояние ще се подобри с изчистването на организма. 

3. По-добър сексуален живот

Отказът от цигари подобрява циркулацията на кръвта в тялото. Съответно до половите органи достига повече и подобрява сексуалния живот. При недпушачите няма особено голям риск от еректилна дисфункция, а жените, които пушат, могат да изпитат по-често оргазъм в сравнение с преди. 

4. Ще дишате по-хубаво 

В рамките на 9 месеца, след като спрете да пушите, капацитетът на белите ви дробове ще се увеличи с 10%. Дори няма да го забележите, докато не започнете да бягате и да спортувате. Докато преди сте се задъхвали докато изкачвате стълби или гоните автобуса, сега ще усетите разликата. От 2 до 12 седмици след спирането на цигарите, ще имате повече тонус, защото циркулацията на кръвта в организма ви ще се подобри. 

5. Ще спестите пари

Цигарите са си сериозен разход за едно семейство. Представете си колко пари дават двама от членовете му, особено ако пушат до кутия на ден. Спирайки цигарите може да си направите сметка колко финанси от бюджета ви са отивали за тютюнопушенето. Така може да разпределите тези средства за нещо друго. Обновете гардероба си с тях, купете си нещо вкусно за ядене или ги използвайте за пътуване. Има хиляди неща, за които да ги използвате и кои са сто пъти по-приятни от никотина. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Първия който измисли лесен начин за отказване от цигарите ще стане милионер :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар