IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Експертни съвети за по-свежа храна

16 март 2020 12 30

Как да съхраните по-дълго плодовете и зеленчуците

Снимка: Istockphoto

Колко често ви се случва да изхвърляте продукти от хладилника с дни по-рано от очакваното, защото вече са се скапали?

Причината невинаги е в самия продукт, а по-скоро в съхранението му. Ето няколко съвета от експертите как да удължите живота на храните в домашни условия:

Зеленчуци

В случай, че искате зеленчуците ви да са свежи по-дълго време в хладилника, не ги прибирайте директно в него, а преди това ги поставяйте в хартиена торбичка. Това ще увеличи „здравето“ им с няколко дни.

Мляко

Ако добавите малко сол или сода бикарбонат (сода за хляб) в млякото, ще удължите живота му с около 7 дни. Това се получава, защото тези съставки намаляват бактериите и тяхната активност.

Банани

Бананите много лесно узряват в домашна обстановка и за няколко дни може да станат дори тъмнокафяви. Ако искате по-диетични (по-зелени) банани с по-малко фруктоза може да обвиете банана в готварска хартия или фолио за вакуумиране. Така ще спрете досега на кислорода с тях, който засилва процеса на узряване.

След като сте ги обвили добре, ги оставете на студено в хладилника.

Лимони

Лимоните може да издържат до 6 месеца, ако ги нарежете на четвъртинки и ги държите в подсолена вода.

Сирене

Ако намажете сиренето по края с малко масло, то ще го предпазите от мухъл, тъй като то спира окисляването от досега с кислорода.

Доматен сос

Сосът за спагети ще издържи много по-дълго, ако просто го замразите и после отчупвате кубчета и размразявате при употреба.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари