Колко често ви се случва да изхвърляте продукти от хладилника с дни по-рано от очакваното, защото вече са се скапали?
Причината невинаги е в самия продукт, а по-скоро в съхранението му. Ето няколко съвета от експертите как да удължите живота на храните в домашни условия:
Зеленчуци
В случай, че искате зеленчуците ви да са свежи по-дълго време в хладилника, не ги прибирайте директно в него, а преди това ги поставяйте в хартиена торбичка. Това ще увеличи „здравето“ им с няколко дни.
Мляко
Ако добавите малко сол или сода бикарбонат (сода за хляб) в млякото, ще удължите живота му с около 7 дни. Това се получава, защото тези съставки намаляват бактериите и тяхната активност.
Банани
Бананите много лесно узряват в домашна обстановка и за няколко дни може да станат дори тъмнокафяви. Ако искате по-диетични (по-зелени) банани с по-малко фруктоза може да обвиете банана в готварска хартия или фолио за вакуумиране. Така ще спрете досега на кислорода с тях, който засилва процеса на узряване.
След като сте ги обвили добре, ги оставете на студено в хладилника.
Лимони
Лимоните може да издържат до 6 месеца, ако ги нарежете на четвъртинки и ги държите в подсолена вода.
Сирене
Ако намажете сиренето по края с малко масло, то ще го предпазите от мухъл, тъй като то спира окисляването от досега с кислорода.
Доматен сос
Сосът за спагети ще издържи много по-дълго, ако просто го замразите и после отчупвате кубчета и размразявате при употреба.