IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните разстройства – заради ежедневния стрес

6 март 2020 11 00

Диетологът Камелия Буюклиева дава съвети как да се справим

Ежедневният стрес и натрупаните негативни емоции у човека са основната причина за прекомерния глад при едни и преяждане при други. Според проучвания, проведени в САЩ, Англия и Австралия, има връзка между психичното здраве и начина, по който се храним. Това обяви пред Bulgaria ON AIR Камелия Буюклиева. Клиничният диетолог разкри в студиото на „България сутрин“ как може да разпознаем и да се справим с модерните проявления на хранителните разстройства.

„Със сигурност има огромна връзка между психическото ни здраве, ежедневието ни, това какви избори правим и това как съответно изглеждаме“, подчерта специалистът.

Според Буюклиева, лабилната психика е основната причина за появата на хранителните разстройства.

„Във всеки случай хранителните разстройства, както и всички други психични разстройства, не идват и не си отиват просто така. Но със сигурност те се изменят във времето спрямо различните трендове, в зависимост от това какво е ежедневието ни“, обясни диетологът.

По думите на Буюклиева, много от разстройствата в храненето се появяват заради стереотипите, които обществото ни изгражда:

„Ние нонстоп сме на телефоните си, нонстоп разглеждаме социалните медии и известни личности, не само от обкръжението ни – от България, но и от целия свят, и това неминуемо оказва огромно значение. Особено при жените и особено на външния вид, на килограми, визия и други“.

Освен анорексията и булимията, които се изменят с времето, се появяват и други хранителни разстройства, които попадат в отделни категории. Справянето с тях изисква определено време, което зависи от конкретния случай.

„От огромно значение е личната мотивация на човека, в каква възраст е, с какво образование е, в каква сфера е, огромно значение има в какво обкръжение е“, каза още специалистът.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари