IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В борба с килограмите: Ден гладуване, ден - преяждане

2 септември 2019 15 30

Учени с нов начин за премахване на излишното тегло

Снимка: Istockphoto

Сред най-ефикасните диети са нискокалоричните, но те са и доста трудни за следване. Затова специалисти препоръчват на хората, които искат да намалят теглото си да пробват с друг по-лесен метод за отслабването. Става въпрос за гладуването през ден.

Учени смятат, че ако човек гладува един ден, а на следващия яде нормално, отново ефектът ще е добър, дори и в деня за хранене да преяжда. До този извод специалистите стигнали след като направили експерименти за един месец и участниците в него са отслабнали с повече от 3.2 кг.

Резултатите от проучването са публикувани в  Cell Metabolism, съобщи ЮПИ. Според изданието, до загуба на телесно тегло се стигнало дори когато участниците консумирали с 30 на сто повече храна в дните, в които им било разрешено да се хранят, в сравнение с обичайно изяжданата от тях храна. 
Въпреки преяждането в дните с нормално хранене, участниците общо приели по-малко калории поради гладуването в останалите дни. 

"Това е прост хранителен режим, който не изисква да се изчисляват калориите", заяви ръководителят на изследването Франк Мадео от университета "Карл-Францен" в Грац, Австрия. 
Той допълни, че гладуването през ден изглежда не влияе върху имунната система, но по-малкият прием на калории може да я потисне.
Защо гладуването през ден води до отслабване? 

"Причината може да е свързана с еволюционната биология - поясни Мадео. - Физиологията ни е привикнала към периоди на гладуване, последвани от периоди на преяждане."

Гладуването през ден стана популярно през последните няколко години. Носят се слухове, че редица знаменитости, сред които Бионсе и Джими Кимел, прибягват до него, за да отслабнат.

Освен гладуването през ден, съществуват и други варианти на метода. Някои хора консумират обичайното за тях количество храна през първите дни от седмицата, а до края й гладуват. Други хора приемат храна единствено от 7 ч. до 19 ч. В настоящето изследване са участвали 60 незатлъстели доброволци в добро здраве. Половината участници имали възможност да се хранят в разстояние на 12 часа в рамките на 48-часов период, който се повтарял един месец. 
Храненето през тези 12 часа не било ограничено. Останалите участници консумирали храна без никакви ограничения. Хората, които редували гладуване с ядене, загубили средно 4,5 процента от телесното си тегло. У тези участници било наблюдавано също намаляване на нивото на холестерола.

Лятна диета от традиционната китайска медицина

Протеини, които ще ви помогнат да отслабнете

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари