IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога може да пропуснете фитнеса без угризения

30 август 2020 13 30

И когато няма извънредно приложение

Снимка: Istockphoto

Няма нищо по-хубаво от това да обичате да тренирате, да сте дисциплинирани и да постигате резултати. Фитнесът и упражненията обаче не трябва да се превръщат в мания. Има моменти, в които е съвсем нормално да пропуснете тренировка и то без да изпитвате чувство за вина. Тялото ви най-добре ще ви подскаже кога е във форма за спорт и кога има нужда от друга грижа. По-добре почивайте в следните ситуации:

Когато сте болни

Според някои, потенето помага да оздравеете. Да, ако имате лек грип или вирус, с лека тренировка и сауна може да изкарате доста токсини от тялото. Но при по-сериозна болест (особено при наличие на температура или главоболие) е истинско безумие да товарите тялото. Това няма да подсили имунната ви система, а само ще я изтощи и ще ви събори още повече. Останете си у дома. Завийте се на топло и пийте много течности.

Когато имате силни мускулни болки

Мускулната треска е едно. Хубаво е при мускулна треска да не спирате напълно движението. Но ако болките са от друго естество, ако не им дадете почивка, те няма да се възстановят и мускулите ви няма да регенерират.

При тежък цикъл

По време на менструация тялото ви е по-чувствително. Тогава не е добре да го натоварвате, особено ако страдате от силно кръвотечение. Ако наистина не можете да се сдържите, опитайте малко йога или разтягане.

Когато сте недоспали

Недоспиването ви прави разконцетрирани, по-бавни и като цяло в лоша кондиция. И мозъкът и тялото ви не са много адекватни, така че да товарите организма с физическа дейност не е никак добра идея. Не се насилвайте за подобни активности, по-добре използвайте това време, за да си доспите.  

При махмурлук

Ако сте консумирали повече алкохол в близките 12-15 часа, винаги е добре да избягвате тренировки. Потенето в залата няма да ви помогне да изкарате токсините, има по-голяма вероятност при махмурлук да се контузите, заради липсата на фокус. Приемът на алкохол води до дехидратация и тренирането в подобна ситуация само ще влоши нещата.

При контузия

Ако приоритизирате тренировките пред почивката при контузия, вие правите страхотна грешка. Спортуването с контузия само ще задълбочи нещата, защото тялото очевидно се нуждае от почивка. Не се насилвайте, дайте на тялото желания покой.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари