От някои продукти мозъкът се уморява и работи много по-лошо, отколкото би могъл.
Тези, които искат да поддържат мозъка си в активно състояние, както и да се предпазят от ранна деменция, е важно не само постоянно да го упражняват, но и правилно да се хранят, предава БГНЕС. Колкото и да е странно, има доста храни, чиято редовна употреба ни прави по-тъпи – в буквалния смисъл на думата. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете възможно най-бързо!
Растителни мазнини
Все още ли пържите в слънчогледово или рапично масло и сигурни ли сте, че те са по-здравословни от маслото? Ето ви изненада: изследване през 2017 г. потвърди пряката връзка между редовната консумация на мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледово или рапично масло) и повишен риск от развитие на нарушения на паметта и болест на Алцхаймер. Подправяйте салатите си със зехтин, а за пърженето е по-добре да използвате животински мазнини.
Риба тон
Рибата тон е шампион сред храните, съдържащи живак. Този елемент е в състояние да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са опасни за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи нива на живак в кръвта си имат 5% по-ниска когнитивна функция на мозъка. Съгласете се, това е неприемливо много!
Храна, пържена във фритюрник
Първо, при това пържене най-вероятно се използва слънчогледово, рапично или кокосово масло. И второ, такава мазна храна води до развитието на възпалителни процеси в мозъка. Искате ли да останете умни и активни по-дълго? Гответе храната си на скара, печете, задушете – но не пържете!
Сладки напитки
Сладко ли е сладкото за мозъка? Не всичко е толкова просто. Редовната употреба на сладки газирани напитки, подсладени сокове и дори редовната консумация на чай със захар може би за кратко повишава енергията ни и мозъчната активност, но трябва да плащате за това с повишен риск от възпалителни процеси. Те от своя страна водят до намаляване на когнитивните функции и дори до деменция. Преди да е станало късно, преминете към чай и кафе без захар!
Алкохол
Според изследователите няма абсолютно безопасна доза алкохол за здравето. Дори чаша червено вино на седмица може в крайна сметка да се окаже вредна. И, разбира се, определено не трябва да пиете алкохол в големи дози: той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-лошо работи мозъкът ни – уви.








Тошко Йорданов: Не се сърдя на Борисов, решението беше взето от трите партии
Защо българинът е песимист и го е страх да не му завидят
Кметът на "Люлин" предлага намаление на такса смет заради кризата с боклука
Социалните предприятия за хора с увреждания - как функционират
На повърхността на луната на Юпитер – Европа, е забелязан гигантски черен „паяк“
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Признаци за бъдеща катастрофа в Антарктида
Бензема за завръщане в Лион: Не казвам не
Милик тренира с Юве след 550 дни
Слот: Нямам какво да разрешавам със Салах
Босът на ЦСКА 1948 направи обзор на годината, пак скочи на корумпетата
Седмична таро прогноза за 15 – 21 декември
Италиански бадемови сладки
Нумерологична прогноза за 14 декември
Дневен хороскоп за 14 декември, неделя
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Защо се будим малко преди алармата?
Наследствена ли е шизофренията?
Остави коментар
анонимен
( преди 5 години )