IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 хранителни навика, които отслабват имунната система

10 април 2020 17 30

Защото сега трябва да имате най-добрата защита

Снимка: iStock

Поддържането на силна имунна система е най-важното нещо, което трябва да правите в момента. Пандемията от коронавирус, която настъпи през декември, все още не е отшумяла и не трябва да се отпускаме. Но здравето на имунната система зависи от две неща – избиране на храни, които я поддържат и избягването на такива, които я отслабват.

Вече сме ви разказвали за храните, които трябва да приемате, за да подсилите имунитета. Сега е време да ви кажем и за тези, които трябва да избягвате по време на пандемия. Те влияят зле на имунната ви система и разрушават защитата ви от вируси и инфекции.

Ето 6 хранителни навика, които отслабват имунната система

1. Твърде много алкохол

Вече няколко седмици сме затворени вкъщи и това подтиква хората към различни пороци, за да се справят с изолацията. Някои започват да пушат, а други се обръщат към чашката. Казват, че след приема на алкохол заспиват по-добре и не мислят за ситуацията, в която се намират.

Докато една чаша вино през вечер е позволено, то прекаляването с напитките, дори и в краткосрочен период, може да повлияе негативно на имунната ви система, която трябва да работи на пълни обороти точно сега.

чаша вино,

Снимка: Pixabay

Според изследване, което разглежда ефекта на алкохола върху имунитета, прекалената консумация може да доведе до повишена чувствителност към пневмония и по-голяма вероятност от развитие на остър респираторен дистрес. Това са фактори, които могат да влошат състоянието ви, ако се заразите с COVID-19.

Други резултати показват, че алкохолът повишава риска от сепсис, по-висока честота на постоперативни усложнения, бавно зарастване на рани и по-дълго възстановяване от инфекции.

Центърът на САЩ по заразни болести определя прекомерната употреба като пиене на 4 или повече напитки на седмица за жени и от 5 нагоре за мъжете. Алкохолизъм се казва, ако жена започне да пие по 8 или повече напитки на седмица, а мъжът – 15 или повече.

Учените съветват да се ограничите до 1 питие на ден, ако сте дама и до 2, ако сте господин.

2. Твърде много сол

Според последно проучване на Университетската болница в Бон, твърде многото сол може да доведе до имунен дефицит. Учените са открили, че когато бъбреците отделят излишък от натрий, възниква ефектът на доминото, който намалява способността на организма да се бори с бактериални инфекции.

Въпреки че COVID-19 е вирусно заболяване, то може да доведе до вторични бактериални инфекции. Според учени, препоръчителната дневна доза натрий е под 2300 мг на ден за здрави възрастни.

сол

Снимка: Pixabay

Според Центъра за заразни болести, повече от 70% от консумацията на сол идва от преработените храни. Ето защо най-добрият начин да ограничите приема е да забравите за подобни продукти.

Що се отнася до осоляването на храната, една чаена лъжичка трапезна сол съдържа 2300 мг натрий. Комбинирането на сол с други подправки също намалява риска от прекален прием на натрий.

3. Твърде много захар

Намаляването на излишната добавена захар е добро решение по редица причини, включително и добро психично здраве. Също така е полезно за имунната система. Това не означава, че трябва напълно да забравяте за сладката подправка, но е добре да следите приема ѝ.

Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаването на добавената захар до шест чаени лъжички на ден за жени и две за мъже. Една чаена лъжичка се равнява на четири грама добавена захар, така че дневният ви прием трябва да е 24 и 36 грама за жени и мъже съответно.

чипс Pixabay

Снимка: Pixabay

Ако обичате да си похапвате сладко, когато сте стресирани, обърнете се към други методи за справяне със ситуацията. Изпробвайте медитация или физическа тренировка. Това ще ви предпази от сладките изкушения и ще поддържа ума и тялото ви здрави.

4. Недостатъчно фибри

Фибрите подпомагат доброто храносмилане и спомагат за повишаване на имунитета. Изследванията показват, че високият прием на диетични фибри и пребиотици подпомага правилната функция на имунната система и подсилва защитата на организма срещу вируси.

Препоръчителната доза фибри е поне 25 грама на ден за жените и 38 грама за мъжете. Най-добрият начин да се снабдите с повече фибри е да включите в менюто си плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и семена.

диетични фибри,

Снимка: Pixabay

Заменете захарните храни с овесени ядки, гарнирани с плодове, премахнете белия ориз и включете кафяв. Забравете за тлъстите меса и започнете да хапвате леща или боб. Изключете от режима си тестените изделия и изберете свежи плодове и зеленчуци, хумус и гуакамоле.

5. Недостатъчно зелени зеленчуци

Хубаво е всеки ден да имате разнообразие в менюто си и да включвате в него много и здравословни продукти. Приемът на зелени зеленчуци е особено полезен за имунната система. Тези растения осигуряват ключови хранителни вещества, за които е известно, че подпомагат защитната реакция на организма срещу вируси и инфекции.

За най-голяма полза се насочете към семейството на кръстоцветните зеленчуци, които включват броколи, бок чой, къдраво, обикновено и брюкселско зеле. Включете ги в ежедневното си меню като готвено ястие или салата.

6. Прекалено много кофеин

Кафето и чаят са здравословни заради високото им съдържание на антиоксиданти, свързани с противовъзпалителните процеси. Въпреки това, твърде многото кофеин може да попречи на съня и това да повлияе негативно на имунитета.

За да поддържате добра имунна функция, забравете за газираните и енергийните напитки. Когато пиете кафе или чай, не забравяйте това да е шест часа преди лягане, за да не попречи на съня ви.

кафе, кофеин,

Снимка: Pexels

Здравословният прием на кофеин е различен за всеки и зависи от състоянието на човек. Ако не страдате от заболяване, което би могло да се влоши от кофеина, можете да пиете до 6 чаши кафе на ден.

Винаги обаче слушайте тялото си. Ако дори и една чаша предизвиква у вас свръхактивност и превъзбуда, то трябва да спрете с кафето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари