IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина да спрете захарта и да отслабнете през 2020 г.

17 декември 2019 14 30

Започнете начисто след празниците

Pexels

Наближават най-хубавите празници за мнозина – Коледа, посрещането на Нова година, именни дни... Няма спор, че колкото и да се опитваме да ограничаваме някои вредни храни, когато си отидем у дома за почивните дни, гозбите на мама и баба ще ни изкушат. Едно парченце баница, за да си видим късмета, малко от любимите сармички, сочна свинска пържолка, пълнени чушки с боб, тиквеник, баклавичка, тортичка, коледни меденки... Потекоха ли ви лигите?

Няма лошо да седнете на празничната трапеза и да опитате от всичко, важното е да не прекалявате, особено със сладките неща. И като казахме сладко, може би едно от нещата, за които доста хора се заричат, че ще откажат през 2020 г., е ограничаването на бялата захар или тоталното ѝ изключване от менюто. Звучи трудно, но не е невъзможно!

Колкото по-малко захар приемате, толкова по-здрави ще бъдете, защото имунната система работи на по-бързи обороти. Освен това настроението се подобрява, нищо, че не се яде от любимия шоколад.

Глад за сладко

Когато човек яде прекалено сладки неща, започва да усеща най-различни симптоми с тялото си, но невинаги си дава сметка на какво точно се дължат. Понякога той се прибира от работа и изпитва неистов глад за сладко.

Молекулите на захарта предизвикват инсулинов отговор от организма. В един момент, както при малки, така и при стари, клетките спират да реагират на високите нива на инсулина в кръвта и се появява състоянието инсулинова резистентност. При него панкреасът спира производството на инсулин, което след време може да причини захарен диабет тип 2.

сладки Pexels

Pexels

След като захарта не може да се свърже с конкретен рецептор, тя остава в кръвта, а не прониква в клетките. Така тялото преобразува излишъка в телесни мазнини, което води до наддаване на тегло. Това е предпоставка за влошеното състояние на очите, бъбреците и кръвоносните съдове. И тъй като черният дроб трябва да съхрани все повече излишни мазнини, той също „страда“.

Какво причинява приемът на голямо количество захар?

Покачване на килограмите и наднормено тегло, внезапни промени в настроението, липса на концентрация, по-лесно разболяване, повишен риск от диабет тип 2. Това са основните последствия от прекомерната консумация на сладко.

Как да ограничите захарта или да я изключите от менюто си?

В началото е трудно. Всеки казва, че не е свикнал да пие кафето си без захар, но с времето това се променя, стига да има по-силна воля. Диетолозите съветват така нареченото плавно ограничаване – първо заменяте захарта с мед или въобще не подслаждате ароматната напитка, след това спирате някои пакетирани сладкиши, като си позволявате до един продукт със захар на ден. Накрая може да замените изцяло захарта с тази, която се намира в плодовете и е по-полезна.

понички

IStockphoto

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

1. Вижте къде има най-много захари

Първата стъпка за избягване на захарта е да се информирате колко продукти, които похапвате всеки ден, съдържат голямо количество захари. Четете внимателно етикетите, където наред с въглехидратите и фибрите, ще видите и какво количество захар има на 100 грама.

Захарно цвекло, захарна тръстика, сок от тръстика, глюкоза, малцова захар, фруктоза... Ако тези думи са част от етикета, също внимавайте, защото те са вид захари. Фруктозата също е вредна, ако се приема в големи дози, нищо че се намира в плодовете и зеленчуците. Тя се съдържа в сиропа от агаве, кленовия и меда (те са по-здравословни алтернативи на захарта, но с тях също трябва да се внимава). Висококонцентрираният сироп от царевица, например, може да увеличи производството на инсулин и да причини проблеми с храносмилателната система.

2. Намалете или премахнете сладките напитки

Много напитки, продавани в супермаркетите, съдържат големи количества захар. А някои хора са свикнали да пият натурален сок, кола или други газирани напитки, почти всеки ден. Те са пълни със захар и сами си направете сметка какво количество попада в тялото само за седмица.

смутита Istock

IStockphoto

Някои газирани, електролитни и други напитки, се предлагат като по-здравословни, без захар, но може да съдържат фруктоза. А това покачва рязко кръвната захар.

Ако усещате умора ежедневно, доспива ви се следобед или имате главоболие, то ограничаването или спирането на всякакви подсладени напитки ще ви помогне да се почувствате по-добре.

3. Не се заблуждавайте със здравословни барчета и други подобни храни

Ако всеки ден си купувате някакъв пакетиран сладкиш, а понякога похапвате и повече от един, не се чудете защо имате коремче или ви мързи да гледате веднага след като обядвате. От друга страна, ако търсите в магазина енергийни барчета и други здравословни десерти, също няма да се почувствате по-добре. Е, сред тях има и добри попадения, но повечето са пълни с фруктоза или разни сиропи. Да не говорим, че някои етикети лъжат.

Все пак, ако искате да хапнете нещо подобно, гледайте то да съдържа минимално количество захар, за да не ви стане лошо. Може да си приготвяте някои десерти у дома, които са с подсладители като кокосова и палмова захар, мед, стевия и други. Те не повишават рязко инсулина.

4. Балансирано хранене

Ако до момента сте държали в шкафчето си в кухнята какви ли не вафлички, кексчета и други сладки десерти, кажете им „чао“ през новата година. Когато ви се яде сладко, вместо да ядете течен шоколад от буркана, изяжте няколко мандарини или си нарежете една ябълка. Въобще, наблегнете на по-чистата, за предпочитане прясна и домашно приготвена храна.

5 храни с твърде много захар, които да избягвате

Плодове, зеленчуци, месо, риба, пълнозърнести и ферментирали храни като туршии и кисели краставички, са нещата, които ще ви помогнат да се храните балансирано.

Приемайки храни, богати на фибри, ще бъдете по-енергични и сити. Чрез тях въглехидратите се усвояват по-лесно от организма и забавят инсулиновия отговор.

Ако следвате тези съвети, постепенно ще отслабнете и ще имате повече тонус, за да изпълнявате ежедневните си дейности без проблем.

Цветовете на дъгата – диета за пречистване след празниците

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари