IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур забранява рекламите на напитките със захар

16 октомври 2019 14 50

Решението е във връзка с борбата срещу диабета

Снимка: iStock

Сингапур ще се превърне в първата държава, която забранява рекламите на напитки, които съдържат твърде много захар. Решението беше обявено от Едуин Тонг – министър на здравеопазването по време на конгреса за здраве и биомедицина.

Забраната се въвежда за реклами, които се разпространяват във всички медии – печатни, телевизионни и онлайн, и се очаква да влезе в сила следващата година. Министърът изнесе реч, в която наблегна на войната срещу диабета. Кампанията, която е под патронажа на Министерството на здравеопазването, беше започната през 2016 година. Целта ѝ – да се намали броят на хората, страдащи от захарна болест.

захар

Според проучване, направено през 2018-а, населението на Сингапур консумира средно по 12 лъжици захар на ден. В добавка към новия закон, от Министерството заявиха, че ще се въведат и нови етикети, от които по-лесно потребителят може да научи какво е съдържанието на напитката.

По този начин всеки човек ще може „да бъде информиран и да направи рационален и съвестен завой към по-здравословните продукти“. „Етикетът ще бъде задължителен за по-вредните напитки, съдържащи захар. Той ще показва колко точно захар има в тях, за да можем да предупредим купувача“, казва г-н Тонг.

захар

Решението не е взето единствено и само от министъра. Министерството на здравеопазването и Здравният борд в Сингапур са провели проучване сред своите жители, за да разберат какво мислят хората и собственици на бизнес за новия закон. Резултатите показали, че повечето от тях приемат мерките.


За по-добро здраве: Какво да похапваме през есента?

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари