IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-добро здраве: Какво да похапваме през есента?

5 септември 2019 17 50

Продуктите, които трябва да включите в менюто си

Снимка: Pixabay

Лятото почти си отива и с това настъпват и леки промени в температурата. Това винаги оказва влияние върху здравето на хората, особено върху тези с по-слаба имунна система. Хремите и гриповете не са никак приятни и затова трябва внимателно да изберем продуктите, които ще сложим на масата си.

През лятото имаме огромен избор от плодове и зеленчуци, но следващите месеци тази картина ще се промени. На пазара ще излязат продукти, за които е добре да знаете с какво са полезни и как те влият на здравето ви.

Тиква

Тя е богата на магнезий, каций, калций, фосфор и натрий. Те спомагат за здравината на костите, а витамините А и C правят тиквата един от най-подходящите продукти за този сезон. Другият й голям плюс е, че съдържа витамин К, който липсва в останалите плодове и зеленчуци.

тиква

Той действа като коагулант и предпазва от кръвозагуба при контузии. В организма, витамин К спомага за синтезирането на някои протеини, намиращи се в кръвната плазма, бъбреците и костите. Тиквата може да я изпече като така ще си поднесете един хубав десер, съдържащ почти нула калории. Така хем ще се насладите на вкуса й, хем няма да се притеснявате от излишните калории.

Сладки картофи

Сладките картофи, наричани още батати, са много по-полезни от обикновените картофи. Те са по-здравословни и по-диетични от традиционните. Кората им също е подходяща за ядене като можете да я видите в много различни цветове - от бяло до червено и лилалво. 

есен

Често ги наричат "богати картофи", защото притежават куп полезни съставки. Те са богати на антиоксиданти и на диетични фибри, които са полезни за храносмилането. Съдържат витамин Ц, калий и каронедоиди. Последното спомага за добрата функционалност на дихателната система. Лекари препоръчват на пушачи и хора с респираторни проблеми да включат в менюто си сладките картофи. 

Освен това този продукт укрепва имунната система и предпазва от настински и инфекции. Въпреки името си, сладките картофи са подходящи за диабетици, защото съдържат естествени захари. Те помагат за регулирането на кръвната захар. 

Цвекло

Цвеклото е на пазара целогодишно, но е препоръчително да го консумирате есента. То е богато на калий, магнезий, желязо, мед и цинк. Освен това в него се съдържа и веществото бетаин, което има огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и подобравя работата на черния дроб.

есен

Също така в цвеклото се съдържат полезни нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция. 

Червени чушки

Този продукт се слави като най-големият източник на витамин C. Важното при тези чушки е, че те трябва да се консумират сурови, тъй като при термична обработка ще се загубят полезните им действия. Можете да ги добавите към салата си или, ако сте достатъчно смели да ги похапвате отделно.

есен

Чушките съдържат и мощни антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали, които са причина за натрупване на холестерол в артериите, което води до сърдечно-съдови заболявания. Веществото капцисин, което определя вкуса на чушакта, стимулира стомаха и задстомашната жлеза, намалява кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари