IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захар и трансмазнини – враг на стомаха

6 ноември 2019 10 50

Съчетанието е изключително вредно, твърди диетолог

Istockphoto

„Две понички от 40 стотинки, моля!“. Сигурно и вие сте чували подобни реплики, пазарувайки в големите вериги магазини. Там винаги има подобни промоции, при които може да купите изкушаващи сетивата донъти за малко пари. Но всъщност, след като си го хапнете, замисляте ли се от какво е направен, за да струва толкова? Отговорът е прост – захар и трансмазнини.

Рядко в сладкиши под левче има качествени продукти, зависи от производителя. В повечето случаи трансмазнините и Е-тата в тях са изключително нездравословни. А според руския диетолог Елена Соломатина, съчетанието между бяла захар и въпросната „сладкарска мазнина“ е същинска бомба за стомаха.

Специалистът коментира пред „Вечерняя Москва“, че някои понички са по-скъпи, защото в пълнежа им присъстват химикали, които имитират истинския вкус. Освен това в тях има адски много багрила – тези пържени в трансмазнини тестени изделия винаги са с цветна глазура.

Соломатина посочва, че в поничките и някои други тестени изделия като кифли, се използва доста некачествен мармалад или сладко. Те са с гъста консистенция, с ярък цвят, най-вероятно направени от агар-агар.

Диетологът изтъкна още, че освен поничките и мармаладите, газираните напитки също не са полезни за стомаха.

5 храни, с които да заместите захарта

„По същество това е течност с много захар и химически добавки, която е била подложена на аериране. Въглеродният диоксид дразни лигавицата, той ускорява абсорбцията на тази смес“, обяснява тя. По думите ѝ, фосфорната киселина в тези напитки влияе отрицателно на тялото и то по-трудно усвоява калция от храните.

Здрави и тонизирани през есента: Какво да похапваме?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари