„Стига си се тъпкала с боклуци!“, „Яж плодове, а не тези кексчета“, „Как така не можеш да пиеш кафе без захар?“. Чувала съм тези и други подобни възклицания след като почти всеки ден се хранех с каквото ми падне. Докато колегите ми излизаха навън да пушат или гризяха ябълки в почивката, аз си купувах солетки, меденки, шоколадови вафлички и всякакви вредни десертчета. Хапвах ги, когато съм изморена, за да имам повече сили, заедно с кафето или просто за удоволствие, без да гледам етикетите, калориите и колко захар съдържат.
Аз бях от хората, които въобще не можеха да пият кафето си без захар. Ползвах основно бяла. Е, в един момент реших все пак да я заменя с мед. Казвах си, че е полезен, слагах смело по две лъжички в топлите напитки и си живеех живота. Така до един момент, в който килограмите ми започнаха да се покачват и си дадох сметка, че ако не направя нещо за тялото си, ще си докарам здравословни проблеми.
Как спрях захарта за един месец?
IStockphoto
В началото си направих експеримент. Реших да запиша какво усещам, когато ям бяла захар и други вредни десертчета. Чувствах се по-бавна, мудна, главата ме болеше, задъхвах се и не можех дори да се затичам след автобуса. Лицето ми бе пъпчасало и бледо. Започнах да ограничавам по малко захарта през първите 5-6 дни, след което направо я спрях.
Какъв е вкусът на кафето без захар? Първите пъти сякаш бе твърде горчиво, а понякога и кисело, после постепенно свикнах. Дали с мляко или без, след един месец вече не бе проблем да го пия така. Веднъж машината в офиса ми пусна сладко кафе, макар че бях натиснала бутона „Без захар“. Само от една глътка ми стана гадно и не успях да го допия. След това постепенно желанието за захар изчезна.
Справих се с проблема с кафето, но следващият бе по-сериозен – с какво да заменя пакетираните десертчета от скъпия магазин, които купувах всеки ден. Само мисълта, че това ще се отрази положително на бюджета, ме стимулира, а и бе момент, в който се намираха плодове на пазара. И така вместо меденки, се научих да ям ябълки и други подобни, които също са пълни със захар, но тя е естествена и не е толкова вредна.
Преоткрих и полезността на сушените плодове, които започнах да си приготвям сама вкъщи. Така за един месец посещавах лавката на работа само за кафе, но не и за десертчета. Сега, след близо половин година, вече не ползвам захар и не се тъпча със сладки изкушения. Е, имам своите прегрешения, но се старая да не ям както преди. И това определено повлия на начина ми на живот!
IStockphoto
Какво се промени след 1 месец без захар?
С премахването на захарта усетих колко по-приятно ми е през деня. Кръвната ми захар влезе в норма и заедно с тренировките, които започнах, кантарът показа няколко килограма надолу. Хранейки се без вредните захари, не бях постоянно гладна, а усещах по-голяма ситост. Освен това подуването на корема изчезна и метаболизмът ми се подобри (това до голяма степен се дължи на фибрите в плодовете и по-голямото количество вода, което приемах).
Как да намалите лошия холестерол?
Вече не се задъхвах и можех да вървя пеша, изкачвах стълби по-лесно. Освен това забелязах, че кожата ми е по-здрава и хубава. Все пак молекулите на захарта понижават нивото на колаген и водят до стареене и възпаление.
Повишеният прием на захар причинява натрупване на мазнини, което води до наднормено тегло, проблеми с отделителната система и запушване на кръвоносните съдове.
Ако само за месец спрете захарта, ще усетите промяната и ще започнете да се ограничавате по-често, с което със сигурност ще понижите риска от диабет, който заплашва все повече хора у нас.