IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да ядете, когато сте болни от грип?

4 ноември 2020 08 40

9 храни, препоръчани от лекари

Снимка: iStock

Добре дошли в сезона на настинките и грипа. Есента се слави като един от най-красивите периоди от годината, но в същото време е и един от най-коварните. Честата смяна на времето, редуването на ниски и високи температури сериозно влияе на имунната ни система и начина, по който реагираме на вирусите. 

Затова лекарите често препоръчват с началото на есента да променим и начина си на хранене, приемайки повече сезонни плодове и зеленчуци, намаляване на алкохола и преминаването на топли напитки като чай. Колкото и да се пазим обаче понякога грипът е по-силен от нас и успява да ни покоси. Тогава едва ли започвате да мислите какво точно да ядете, тъй като единствената ви цел е да се оправите.

грип, жена,

Снимка: Pixabay

За да не се затормозявате по време на лечението си, ние сме събрали някои от най-важните храни, които е добре да консумирате, ако сте болни от сезонния грип. Лекари говорят пред Insider и споделят своите най-ценни съвети за ястията и напитките, които трябва да имате у дома в това неприятно време. 

Вода. „По време на инфекция, основната скорост на метаболизма в тялото се увеличава, което може да доведе до повишена загуба на течности и трябва да увеличите приема на вода, за да бъдете по-хидратирани“, казва д-р Иън Нелиган. Той препоръчва да избягвате газирани напитки, сода или сокове, тъй като те съдържат голямо количество захар. Те могат да причинят и проблеми със стомаха, които още повече да ви дехидратират.

Що се отнася за кафето или чая, лекарите ни съветват да избираме тяхната безкофеинова версия. Кофеинът може да предизвика главоболие и нервност, които ще ви накарат да се чувствате още по-зле, особено ако пиете лекарства без рецепта. Алкохолът е забранен по време на лечението. 

чай, портокал,

Снимка: Pixabay

Грипът идва с множество неприятни симптоми, включително болки в мускулите, хрема, повръщане и диария. Те не само ви дехидратират, но ви лишават от важни хранителни вещества и калории, които са ключови за борбата с инфекцията. Ето защо, освен пиенето на вода, трябва да ядете и определена храна, която да попълни загубите. 

Ето и деветте храни, които да хапвате по време на грипа:

1. Бульон

2. Пилешка супа

3. Кисело мляко

4. Плодове с високо съдържание на витамин С

5. Листни зеленчуци

6. Броколи

7. Овесена каша

8. Пипер

9. Хрян

Бульонът и пилешката супа съдържат значителни количества натрий, който е вид електролит и помага на тялото ви да остане хидратирано, като ви кара да задържате вода. Трябва да внимавате с тези две неща, ако имате медицинско състояние, което изисква да сте на диета с ниско съдържание на натрий.

грип -

Снимка: iStock

Киселото мляко е богато на протеини, калций, цинк, витамини от група В и витамин D, които помагат за намаляването на чревната недостатъчност. Също така то съдържа редица пробиотици, които насърчават здравословното храносмилане. Това може да помогне на страдащите от грип, които изпитват симптоми като гадене и повръщане.

Листните зеленчуци, броколите и плодовете (портокали, ягоди, ананаси, киви и манго) са богат източник на витамин С, който според проучвания може да намали продължителността на вашето заболяване. Той също така е особено ефективен в борбата с обикновената настинка.

.

Фибрите в овесените ядки могат да облекчат стомашните и чревните проблеми. Предварителните проучвания показват, че някои обещаващи лекове включват чесън и женшен, но са необходими повече научни доказателства, за да се разбере дали те действат.

Течност срещу храна: Хидратацията е по-важна

Когато сте болни от грип, може да не ви се иска да правите нещо, включително да ядете  или пиете. Но когато се появи желанието, към кое по-напред да се насочите? 

болен, грип

Снимка: Pixabay

„Храната не е толкова важна, колкото хидратацията“, казва д-р Ченг пред Insider. Добавя, че по време на грипа тялото използва повече енергия и затова е важно да поддържаме добри нива на електролитите. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари