IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни за здрави бели дробове

28 ноември 2020 10 30

В пандемията от КОВИД-19 трябва да се погрижим за този орган

Istock

Продължаващата пандемия на коронавирус е засегнала много животи по целия свят. Докато някои остават безсимптомни, други изпитват тежест, която често влошава живота и предизвиква белодробни проблеми като астма, белодробна фиброза, хронична обструктивна белодробна болест и др. Всъщност няколко доказателства до момента показват, че тази инфекция поразява най-вече дихателната система. Изследване, представено на Международния конгрес на Европейското респираторно общество, заявява, че КОВИД-19 може да има негативен дългосрочен ефект върху белите дробове и сърцето на хората, заразени с коронавирус. 

Следователно, е разумно да предприемем някои допълнителни мерки за подобряване на здравето на белите ни дробове по всякакъв възможен начин. Въпреки че спортът и хранителните добавки са много важни според експертите за всякакви проблеми, свързани със здравето, то храната също играе важна роля за повишаване на имунитета на тялото ни.
Имайки това предвид, ние ви предлагаме някои опции за суперхрани, които могат да помогнат за насърчаване на цялостното здраве на белите дробове. Ето и 5 опции:

1. Броколи

Броколите са заредени с противовъзпалително съединение на име Сулфорафан. Според няколко проучвания, това съединение може да помогне за защита на белите дробове от токсични увреждания.

2. Моркови

Наред с насърчаването на здравето на белите дробове, морковите са известни с това, че противодействат на негативния ефект от тютюнопушенето - фактор, който увеличава риска от тежко прекарване на КОВИД-19. Според проучване, публикувано в списанието Nutrition Research and Practice, морковите са заредени с бета каротин, който осигурява известна защита на пушачите, които са изложени на повишен риск от множество ракови заболявания и други дегенеративни заболявания.

3. Листни зеленчуци

Зеленчуците като спанак, зеле, кейл и т.н. са заредени с витамин А, С, Е и К, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, за които е известно, че подобряват здравето на белите дробове. Те също така съдържат B-каротин, който е известен със своя потенциал за изчистване на свободните радикали и защита на тялото от увреждане.

4. Цитрусови плодове

Те са добър източник на витамин С и съдържат антиоксиданти. Цитрусовите плодове като лимон, портокал и др. помагат за предотвратяване на възпалителните процеси в тялото и увреждането му от свободните радикали. Изследване, публикувано в British Medical Journal, посочва още, че консумацията на витамин С може да помогне за ограничаване на астмата и различни други дихателни проблеми.

5. Боровинки

Проучване, публикувано в The American Journal Of Clinical Nutrition, установява, че диетичните флавоноиди в плодовете, особено в боровинките, могат да помогнат за забавяне на свързания с възрастта спад на белодробната функция.
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари