IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолозите разкриват как да се откажете от лошите навици

1 януари 2022 15 00

Трябва ви само малко воля

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Непрекъснато се стремим да се фокусираме върху изграждането на добри навици като редовни тренировки, здравословно хранене, лягане навреме и т. н. Уви, докато се учим на добрите, сякаш много лесно и неусетно сме усвоили лошите.

Независимо дали става дума за пушене или шоколадов десерт, зареден с калории късно вечер, всеки ден полагаме усилия да се откажем от вредните си навици, ала в състояние на стрес и умора, някак не се получава.

Психиатърът Джудсън Брюър е готов да помогне в тази ситуация с един трик, който помага да се отучите от лошите си навици.

Как развиваме лоши навици

Д-р Брюър в една от своите беседи за TED Talk разкрива как можете да използвате целенасоченост и любопитство, за да се откажете от лошите си навици и да освободите място за някои нови. Той разкрива, че причината, поради която на повечето от нас им е трудно да обърнат внимание на случващото се в момента, е процесът, основан на възнаграждения, наречен положително и отрицателно подсилване.

„Оказва се, че се борим с един от най-непроменливите при еволюцията учебни процеси, известни в науката, които са кодирани в основната нервна система на човека“, обяснява той.

За всяка дейност мозъкът ни реагира с „отключване, поведение, награда“. С времето развиваме множество „тригери“ (причинители) за извършване на една и съща дейност. Повтаряме го отново и отново и това се превръща в навик.

Решението

Според експерта трябва да използваме същия процес на задействане, поведение и възнаграждение за нашата полза и освобождаване от лошите навици. „Ами ако вместо това просто се почувстваме наистина любопитни за случващото се в моментното ни преживяване?“ пита той.

Брюър уточнява, че в експеримент, вместо да поискат от жена да спре да пуши, я помолили да прояви любопитство и да разкаже какво се случва с тялото ѝ, когато го прави. Отговорът ѝ бил: „Когато пуша с мисъл, фокусирана върху процеса, ми мирише на вонящо сирене, а в устата имам усещане за химикали. Бляк“.

Експертът обяснява, че подобен подход ни позволява да се фокусираме върху вредния навик, да го анализираме и да се разочароваме от себе си, че го правим. В такава ситуация една подсъзнателно заучена емоция и усещане може съзнателно да се промени и съответния навик да бъде приеман по съвсем друг негативен начин.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Александра ( преди 2 години )