Съществува медицинската концепция, че хроничното възпаление в организма може да бъде основна причина за развиването на онкологични заболявания, диабет, сърдечносъдови, автоимунни заболявания, както и състояния като болестта на Алцхаймер. Проучванията показват още, че хроничното възпаление в тялото може да засили процесите на стареене.
Думата „възпаление“ всъщност не предизвиква особена загриженост, нали? Всъщност много хора свързват възпалението с подуване – което е вярно до известна степен – обаче възпалението може да бъде много опасно.
Колкото и странно да звучи, възпалението всъщност е необходим защитен механизъм на тялото. Възпалението е опитът на тялото за самозащита. Целта е да се премахнат повредени клетки, дразнителите или патогените и да започне лечебният процес. Въпреки това, хроничното (дългосрочно) възпаление може да бъде много вредно.
Сигурно няма да се изненадате от факта, че нашият начин на хранене влияе на възпалителната реакция в организма.
Ето и 6 храни, които причиняват възпаление в тялото:
1. Пържена храна
Почти всяка храна, която е пържена има по себе си дебел слой мазнина. Пържените храни се приготвят при температури между 175 и 190 градуса по Целзий. В този диапазон храната образува странични продукти (т. нар. крайни продукти на гликиране), които са много нездравословни. Всъщност тялото възприема тези продукти като заплахи и инициира реакция на възпаление.
2. Храни, съдържащи трансмазнини
В миналото преработените храни са били известни с това, че съдържат прекомерни нива на трансмазнини. Поради осъдителните медицински изследвания и реакцията на потребителите компаниите бавно, но сигурно започнаха да ги елиминират. Все пак е разумно да проверите етикета на съставките на продукта за хидрогенирано или частично хидрогенирано растително масло. Причината е, че трансмазнините увреждат клетките, които облицоват кръвоносните ни съдове, а това стимулира възпалението.
3. Бял хляб
Белият хляб и тестените изделия бързо се разграждат до захари и се усвояват от организма. Тези продукти също причиняват възпаление. Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, свързва рафинираните зърна с по-високи концентрации на възпалителни протеини в кръвта. Междувременно в същото проучване се казва, че консумацията на пълнозърнести продукти води до по-ниски нива на тези протеини. Урокът? Пълнозърнестият хляб е много по-здравословен от белия, който си е направо нездравословен.
4. Алкохол
Алкохолът не е храна, но опасностите, които крие за човешкото здраве, не могат да бъдат пренебрегнати. По-специално, потенциално опасните реакции на възпаление, предизвикани от обилната му консумация. На теория алкохолът не трябва да води до трайни щети, освен ако не се прекалява с него. Но редовната консумация може да позволи на бактериите да проникнат през чревната стена. Разбира се, наличието на бактерии инициира автоимунен отговор, който включва дразнене и възпаление.
5. MSG храни
Стотици съставки се добавят към храните по време на преработката им, за да подобрят вкуса на крайния продукт. Мононатриевият глутамат, известен като MSG, е една от най-противоречивите добавки. Любителите на бързата храна трябва да са особено внимателни. Счита се, че мононатриевият глутамат предизвиква възпаление в тялото, въпреки че точните механизми не са добре известни. Смята се, че консумацията на MSG причинява възпаление на кръвоносните съдове. Много хора се оплакват от обриви, дразнене на кожата и възпаление след консумация на веществото. В много страни MSG в храната е посочен чрез номер E621.
6. Глутен
Може би няма хранителна добавка, която да е била подложена на такъв интензивен контрол през последните години колкото глутенът. Това вещество в зърнените култури и пшеницата е известно с това, че причинява подуване на корема и / или храносмилателни проблеми. Тези и други открития убеждават все повече хора да спрат да консумират веществото. Смята се, че страничните ефекти, получени от глутена, включително храносмилателните, се появяват в следствие на възпалителна реакция към тази белтъчна смес. Глутеновата непоносимост предхожда множество болести като ревматоиден артрит, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото, псориазис, лупус и др.