IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Боядисване на яйца – кои са безопасни за консумация по Великден?

30 април 2021 10 30

Ето няколко насоки, с които ще предпазите здравето си

IStockphoto

За много семейства Великден носи множество традиции и хубави мигове. Докато католиците обичат да търсят шарените яйца из своята градина, то православните винаги оцветяват първото в червено и го наричат. Най-много се радват децата, защото могат да боядисват яйца с родителите си и се омазват до уши.

Има най-различни начини за така нареченото вапсване. Днес освен бои от естествени материали като люспи от лук или отвара от треви, има най-различни химии, които се предлагат в магазините. Но преди да стигнем до тях, нека обърнем внимание на варенето.

Уверете се, че яйцата са пресни

Всеки би желал да получи яйца от свободни кокошки, които да боядиса у дома. Може да ги купи от съседката на село или някой продавач на пазара, но за да е сигурен, че няма да има проблеми със здравето, е добре те да са пресни. А това може лесно да се провери, като се измият и пуснат в тенджера с вода. Тези, които плават на повърхността, със сигурност не са снесени непосредствено преди да ги вземете и е по-добре да ги изхвърлите.

яйце, сурово

IStock

Другата важна стъпка е да сварите добре яйцата, с което намалявате значително риска от зараза със салмонела. Това означава, че ако ги сложите в студена вода, им трябват точно 8 минути след като тя заври. Също така трябва да знаете, че тези, които са пресни, е по-малко вероятно да се напукат, отколкото по-старите.

Твърдо сварените яйца са по-издръжливи

По данни на Huffpost, когато яйцата, които боядисате, са твърдо сварени, те могат да издържат до седмица. Но трябва да уточним, че това е така, ако се съхраняват в хладилник. В случай, че ги обелите, те трябва да се консумират на момента, до края на деня, а не да се прибират в хладилник или оставят на масата, за да похапнем от тях отново на другия ден.

боядисване, яйца,

Как да съхранявате боядисаните яйца?

В много домове у нас яйцата се държат навън след боядисване, но това става в по-хладни помещения. Иначе най-добрият вариант е те да са в хладилник, но поради овлажняването на черупките и разтичането на боите, някои хора не спазват това.

По препоръки на Министерство на земеделието на САЩ, всяка храна, която е стояла на температура между 4 и 60 градуса по Целзий (известна още като опасната зона) повече от два часа, не трябва да се яде. С други думи, никога не консумирайте яйца и друга нетрайна храна, ако са стояли навън повече от два часа. Това е времето, след което бактериите започват да се размножават и могат да застрашат здравето.

Дори ако яйцата ви са били няколко дни на хладно място, уверете се, че са здрави, преди да ги счупите. В противен случай не бива въобще да ги консумирате.

Крие ли рискове самата боя?

боядисване на

IStock

Както стана ясно, колкото и безвредна да е боята, тя трябва да се ползва само при яйца, които не са напукани. Изключение може да направите само в случай, че сте предпочели естествени багрила пред изкуствени.

В никакъв случай не яжте яйца, боядисани с химикали, които не са създадени за оцветяване на храни, независимо дали те са напукани или не. Причината е, че те се „просмукват“ през черупката. Във Facebook, Instagram, Pinterest иTikTok вече има безброй видеа с идеи, но някои от тях не са много разумни. Например тази с пяната за бръснене, която се оцветява в боя. Химикалите в нея, както и всякакви други от маркери, флумастери и бои за декорации на камъни, например, са опасни и могат да доведат до алергии и други проблеми.

боядисани яйца,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари