IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спите, за да избегнете болки в гърба и врата

25 май 2021 11 00

Снимка: Istockphoto

Качественият сън е много важен, за да сте отпочинали и енергични. Това обаче може да се окаже много трудно, ако се събуждате с болки в гърба или врата. И това се повтаря отново и отново като един порочен кръг. Причината е, че може би сами си причинявате тези болки и то, докато се опитвате да ги излекувате с необходимата почивка.

Как? Неправилната поза по време на сън е сред най-често срещаните причини да се събуждате с болки във врата и тялото.

Най-важното е да спите в положение, което ви е удобно. Ключът към правилната позиция за пълноценна почивка е ушите, раменете и бедрата да са в права линия (повече или по-малко). Тъй като тялото има много извивки, за да постигнете това можете да си помогнете като поставите възглавници под коленете, кръста и между коленете, за да изравните.

Най-добрите пози за сън при болки в гърба

Най-добрата позиция за сън при болки в долната част на гърба е спане по гръб. Тази позиция разпределя тежестта по целия гръбначен стълб. Поставянето на възглавница под коленете ще ви помогне да запазите естествената извивка на гръбначния стълб.

За тези, които спят настрани, поставянето на твърда възглавница между коленете помага да се запази естественото подравняване на бедрата, таза и гръбначния стълб. Ако предпочитате тази поза, опитайте се да редувате на двете страни. Това ще помогне да се избегне мускулен дисбаланс и може би дори сколиоза. В допълнение, спането отстрани в свита фетална позиция може да помогне на тези с болка в дисковата херния.

Лежането по корем се счита за най-лошото положение за сън при болки в гърба. Ако обаче е трудно да смените позицията за сън, поставете тънка възглавница под бедрата и стомаха си, за да подобрите подравняването на гръбначния стълб.

Най-добрите пози за сън при болки във врата

Най-добрите пози за спане при болки във врата са спането по гръб или настрани. Първата е по-препоръчителна, като не забравяйте да използвате възглавница, която поддържа кривината на врата.

Ако спите настрани, използвайте по-висока възглавница под врата си, така че вратът ви да се подравнява с главата ви. Това ще облекчи всяко натоварване на врата и ще поддържа гръбнака ви изправен.

Проблемът със съня по корем е, че трябва да извиете врата си, за да държите главата си отстрани, което оказва натиск върху нервите. Ако трябва да спите по корем, използвайте по-плоска и средно мека възглавница или без възглавница, опитвайки се да намалите неудобните ъгли до минимум.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари