IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо може да качите килограми, ако увеличите протеините

25 май 2021 10 50

Калориите са си калории

Снимка: Istockphoto

По време на процеса на отслабване ще прочетете на много места колко е важно да приемате протеини. Често въглехидратите са считани за враг на отслабването за сметка на протеините. Протеинът е градивният елемент на клетката, който помага за растежа на мускулите и увеличава усещането за ситост.

Замяната на въглехидрати и мазнини с храни, богати на протеини, се счита за най-ефективният начин за сваляне на килограми. И все пак не забравяйте, че протеините съдържат калории и ако прекалявате с тях, ще повишите значително калорийния си прием.

Според проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Clinical Nutrition, хората, чиято диета е съставена от над 20% протеин (особено животински протеин), са по-склонни да наддават 10% от телесното си тегло в сравнение с тези, които са имали по-малко от 15 процента протеин на ден. Ето и три причини за увеличаване на теглото с увеличаване на протеините

Повече протеин означава повече калории

Всяка храна и напитка, които приемате на ден, съдържа известно количество калории. За да отслабнете, трябва да консумирате калории в строго количество. Твърде много калории на ден могат да допринесат за увеличаване на теглото, особено ако приемате протеини на животинска основа. Всички излишни калории от храната се съхраняват в тялото като мазнини и могат да се отразят на стрелката на кантара.

Прекаленото намаляване на въглехидратите може да доведе до преяждане

Протеинът е основен хранителен елемент, но достатъчният прием на въглехидрати и мазнини е също толкова важен. Всяко хранително вещество има конкретна роля в тялото и като ги извадите от диетата си, може да се сблъскате с някои неприятни последици. Недостатъчният прием на въглехидрати може да повлияе на настроението ви и да увеличи желанието за нездравословни храни, което може да доведе до преяждане и излишно поемане на калории. Това е така, защото глюкозата е предпочитаният източник на енергия за нашето тяло, а тя се получава от въглехидратите. Когато мозъкът най-накрая получи въглехидрати, той жадува за повече от тях и има големи шансове човек да прекали.

По-малкото приемане на фибри може да попречи на вашата цел за отслабване

Много от продуктите, съдържащи въглехидрати, са добър източник на фибри, които помагат за усвояването на храната и увеличават усещането за ситост. Това ви пречи да се отдадете на нездравословно ядене. Фибрите ви поддържат по-сити за по-дълго време и помагат на храносмилателната ви система да бъде здрава, като хранят чревните бактерии и в крайна сметка ви помагат да отслабнете. Но когато консумирате повече протеини, чревните бактерии не се хранят, което може да доведе до различни храносмилателни проблеми. За да може да отслабвате ефективно, храносмилателната ви система трябва да работи правилно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

titia ( преди 2 години )