IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни за по-здрави мускули

4 февруари 2020 11 00

Включете ги в режима си, ако спортувате активно

Pixabay

Ако спортувате активно или се движите повече пеша, вие се нуждаете от хранителни вещества, с които да укрепите тялото. Освен това, ако една от целите ви е да натрупате мускулна маса, то в менюто ви задължително трябва да присъстват определени храни.

„Получаването на достатъчно протеини, особено след тренировка, чрез хранене, може да помогне за трупане на мускули, подобряване на метаболизма и контролиране на апетита през деня“, коментира пред „Shape“ нутрицистът Линда Харджу. И обяснява, че около 30% от макронутриентите в тялото трябва да идват от протеини. Останалите 50 процента организмът трябва да си ги набавя от въглехидрати, като се нуждае и от 20% мазнини.

Освен физическите тренировки, които карат тялото да заякне и направи мускули, има и някои храни, които насърчават този процес. Ето кои са те:

кисело мляко,

Pixabay

Кисело мляко

За да бъде максимално ефективна една тренировка, е важно тялото да има достатъчно енергия. Човек трябва да се храни правилно, като преди физическа дейност му трябва по-лека храна, обяснява Харджу. По думите ѝ, киселото мляко е чудесна закуска. То може да се комбинира с полезни мазнини, които има в някои семена и ядки, за да поддържа тонуса на спортуващия. Освен това прибавянето на няколко парченца сушени плодове ще даде на тялото здравословни захари, с които организмът ще издържи на натоварването.

Протеините и въглехидратите в киселото мляко помагат за възстановяване на мускулите след тренировка, както и за натрупването на мускулна маса.

закуска с

Pixabay

Яйца

Те са голям източник на протеини (най-вече в белтъка), които помагат за възстановяването и растежа на мускулите. Според специалистите по хранене обаче, яйцата, снесени от кокошки, които са отглеждани в малки ферми, на свобода, са с много по-добри свойства. Жълтъците им съдържат по-високи нива на витамините А и Е, омега-3 мастни киселини и бета-каротин. Друго важно вещество, съдържащо се там, е витамин В12, който отговаря за мускулната контракция и разпределението на мазнините.

Високомазнинните диети – полезни ли са?

Дали варени, пържени или бъркани, в комбинация със задушени зеленчуци и няколко парченца авокадо (богати на фибри и мононенаситени мазнини), са чудесен вариант за обяд или здравословна вечеря.

риба тон

Pixabay

Риба тон

Онези от вас, които са по-слаби и искат да изградят мускули, може да похапват риба тон – хем с високо съдържание на протеини, хем с ниско съдържание на мазнини. В една консерва има около 16 грама протеин.

Протеинова седмица, защо не?!

Кафяв ориз

Това е храна, богата на сложни въглехидрати, но и с високо съдържание на фибри. Това означава, че повишава енергията, от която тялото се нуждае по време на тренировка и участва в процеса на изграждане на мускулна маса.

Кафявият ориз е много по-полезна и богата на протеини храна, чиято консумация може да повиши нивото на кръвната захар.

пилешки пържоли

Pixabay

Пилешко

Като цяло различните видове храна като телешко, пилешко, свинско, са изключително богати на протеини и аминокиселини.

Протеинът в пилешкото месо съдържа полезни въглехидрати, които да подпомогнат изграждането на мускулите и засищат за по-дълго. В 100 грама бяло месо има около 20 грама протеини и под 5 грама мазнини.

сладки картофи

Pixabay

Сладък картоф

Той е нисковъглехидратен зеленчук, който се препоръчва за консумация на активно спортуващи и хора, които спазват определени хранителни режими. Сладкият картоф има нисък гликемичен индекс и няма да причини рязко покачване на кръвната захар.

В един средно голям картоф има препоръчителния дневен прием на витамин С. Той е важен елемент за растежа и възстановяването на тъканите. Според нутрицисти, хубаво е сладките картофи да се ядат с кората, защото там има витамин А, бета-каротин и калий, от които тялото се нуждае след тренировка, за да се възстанови по-лесно.

Най-добрите източници на протеини за вегани

 

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари