IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 доказани ползи от консумацията на сладък картоф

22 януари 2020 08 40

Той е нисковъглехидратен зеленчук

Istockphoto

Доскоро непознат на много българи, сладкият картоф се превърна в една от най-харесваните храни. Причината е само една – нисковъглехидратен и може да се яде от мнозина, които са на специален режим.

Зеленчукът произхожда от някои части на Америка. За разлика от обикновения картоф, който сме свикнали да ядем по-често, формата на този наподобява корен или грудка. Цветът му също се различава – не е светъл, а по-тъмен, биещ на оранжево или тъмножълто. Има и някои видове, чиято кора е лилава.

Кои са хранителните вещества в сладкия картоф?

сладък картоф

IStockphoto

Този зеленчук е богат на витамините А, С, както и много от група В. Освен това той съдържа голямо количество калий, магнезий, мед, диетични фибри, ниацин, фосфор и други.

И въпреки че ги наричат сладки, те всъщност не вдигат захарта, а напротив – имат свойството да я регулират. Затова се препоръчват за консумация на хора с инсулинова резистентност и диабетици. А това, че са нискокалорични е поредното им предимство.

Кои са ползите от консумацията на сладък картоф?

1. Холестеролът се понижава

Проучване, което изследва няколко разновидности на листата на сладък картоф и техния ефект върху тялото, показват, че сладките картофи понижават лошия холестерол. В тях има доста антиоксиданти, които прочистват от токсини и предпазват тъканите от увреждане. По данни на CureJoy, похапването на сладки картофи спомага за прочистването от натрупания холестерол в артериите, които лесно се запушват.

сладък картоф

Pixabay

2. Помага при диабет

Както стана ясно, за разлика от обикновените картофи, които покачват рязко захарта, защото са пълни с въглехидрати, сладките могат да благоприятстват за нормализиране нивата на кръвната захар.

При едно изследване, проведено в Индия, 140 диабетици са били помолени да консумират по-малко от четири грама сладък картоф на ден. Екипът установява, че при някои от три до пет месеца резултатите се подобряват значително. Полифенолите в зеленчука регулират концентрацията на глюкоза в кръвта и предотвратяват хипогликемия.

3. Грижа за дихателната система

Тази супер храна има чудесен ефект върху дихателната система. Сладките картофи съдържат голямо количество каротеноиди – на тях се дължи специфичният им цвят. Те насърчават производството на витамин А, който има положително действие при респираторни проблеми. Дори някои лекари препоръчват на пушачите да ядат по-често от зеленчука.

4. По-силен имунитет

Друга полза от консумацията на сладки картофи, особено в зимния период, когато боледуваме най-много. Според проучване върху плъхове, на които е даден пречистен полизахарид от сладък картоф, той наистина се грижи за подобряване работата на имунната система. Данните показват, че животните, които го приемали, имат по-добър имунен отговор в сравнение с останалите.

сладък картоф

Pixabay

5. Кожата е по-здрава и хубава

Грудките са богати на антиоксиданти, които не само, че пречистват от токсините, а и спомагат за регенерацията на кожата. Освен това витамините А и С повишават производството на колаген в клетките и правят кожата по-гладка и опъната.

Веществата в сладкия картоф имат благоприятно действие при рани.

6. Грижа за зрението

Сладките картофи с лилав цвят са най-полезни в сравнение с другите сортове. В тях има антоцианини. Те се грижат за здравината на ретината на очите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари