Розмаринът намира широка употреба в кулинарията, но намира приложение и в аюрведичната медицина и лечението с билки. Ако харесвате растението като подправка, то чаят от него със сигурност ще ви допадне. А какво по-хубаво от приятен есенен следобед с топла напитка в ръка?
За да се запази за по-дълго време и да бъде достатъчно ароматен, след като се изсуши, той трябва да се съхранява на тъмно, студено и сухо място. За предпочитане е да ползвате кутии, които се затварят херметически.
Ето 4 ползи от консумацията на чай от розмарин:
IStockphoto
1. Съдържа голямо количество антиоксиданти
Отварата от растението е пълна с антимикробни и противовъзпалителни съединения. Чаят е богат на антиоксиданти, които помагат да защитите тялото си от възпаление и някои хронични заболявания. Това действие имат и полифенолните съединения като розмаринова и карнозна киселина.
Съединенията в чая от розмарин имат антимикробни свойства, които се борят с инфекциите през този сезон.
2. Понижава кръвната захар
Ако не се лекува, инсулиновата резистентност може да доведе до ежедневно повишаване на кръвната захар и диабет, а също така увреждане на сърцето, бъбреците и нервната система.
Проучвания показват, че съединенията в чая могат да понижат кръвната захар, което го прави предпочитан от диабетици.
3. Подобрява паметта и настроението
Стресът, който имат голяма част от нас в ежедневието си, влияе негативно на тялото. Проучване от 2019 г., цитирано от Healthline, показа, че пиенето на чай и вдишването на аромата на розмарин, могат да повлияят благоприятно на настроението и концентрацията на мозъка. Ежедневната консумация на топлата напитка понижава тревожността и подобрява качеството на съня.
5 вида чай, които да пиете вместо кафе
Чаят от розмарин повишава настроението, защото съединенията в него поддържат баланса на чревните бактерии и намаляват възпалението в хипокампуса (част от мозъка, отговарящ за емоциите, концентрацията и спомените).
4. Грижи се за здравето на очите
Определени съединения в чая са полезни и за очите. Едно проучване показва, че приемането на чай от розмарин заедно с други антиоксидантни храни и напитки, може да намали риска от поява на макулна дегенерация. От друга страна розмариновата киселина забавя появата на катаракта, която води до слепота.
Коментари