IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 ползи от пиенето на чай от розмарин

21 ноември 2019 08 50

Студът се понася по-леко с топла напитка

Istockphoto

Розмаринът намира широка употреба в кулинарията, но намира приложение и в аюрведичната медицина и лечението с билки. Ако харесвате растението като подправка, то чаят от него със сигурност ще ви допадне. А какво по-хубаво от приятен есенен следобед с топла напитка в ръка?

За да се запази за по-дълго време и да бъде достатъчно ароматен, след като се изсуши, той трябва да се съхранява на тъмно, студено и сухо място. За предпочитане е да ползвате кутии, които се затварят херметически.

Ето 4 ползи от консумацията на чай от розмарин:

чай от розмарин IStockphoto

IStockphoto

1. Съдържа голямо количество антиоксиданти

Отварата от растението е пълна с антимикробни и противовъзпалителни съединения. Чаят е богат на антиоксиданти, които помагат да защитите тялото си от възпаление и някои хронични заболявания. Това действие имат и полифенолните съединения като розмаринова и карнозна киселина.

Съединенията в чая от розмарин имат антимикробни свойства, които се борят с инфекциите през този сезон.

2. Понижава кръвната захар

Ако не се лекува, инсулиновата резистентност може да доведе до ежедневно повишаване на кръвната захар и диабет, а също така увреждане на сърцето, бъбреците и нервната система.

Проучвания показват, че съединенията в чая могат да понижат кръвната захар, което го прави предпочитан от диабетици.

3. Подобрява паметта и настроението

Стресът, който имат голяма част от нас в ежедневието си, влияе негативно на тялото. Проучване от 2019 г., цитирано от Healthline, показа, че пиенето на чай и вдишването на аромата на розмарин, могат да повлияят благоприятно на настроението и концентрацията на мозъка. Ежедневната консумация на топлата напитка понижава тревожността и подобрява качеството на съня.

5 вида чай, които да пиете вместо кафе

Чаят от розмарин повишава настроението, защото съединенията в него поддържат баланса на чревните бактерии и намаляват възпалението в хипокампуса (част от мозъка, отговарящ за емоциите, концентрацията и спомените).

4. Грижи се за здравето на очите

Определени съединения в чая са полезни и за очите. Едно проучване показва, че приемането на чай от розмарин заедно с други антиоксидантни храни и напитки, може да намали риска от поява на макулна дегенерация. От друга страна розмариновата киселина забавя появата на катаракта, която води до слепота.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари