IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чаша чай на ден подобрява функциите на мозъка

31 октомври 2019 08 30

Ароматната напитка подобрява когнитивните способности

IStockphoto

Кога, ако не през есента, чаят е една от най-консумираните напитки. Да, не може да се сравни с кафето, но ароматът му и топлината, която ни дава в студените дни, ни карат да се чувстваме по-уютно и спокойно.

Пиейки букет от различни билки, можем да вземем превантивни мерки за предпазване от вируси, но и да подобрим когнитивните си функции. Според ново проучване, резултатите от които са публикувани в списание „Impact Journals LLC“, само чаша чай на ден се грижи за по-доброто функциониране на мозъка.

Дали ще пиете джинджифил, лайка, мента или микс, няма значение, редовното пиене на чай през този сезон увеличава енергията на тялото и засилва защитните му функции.

„Чаят е популярна напитка още от древността, като консумацията му в Китай датира още от династията Шен Нонг (приблизително 2 700 г. преди Новата ера)“, коментира д-р Джунхуа Ли от университета Цинхуа в Пекин, който е ръководител на проучването.

Екипът от изследователи анализира две групи участници, които са в добро здраве. Те наблюдават какъв чай пият и колко често, като проследяват и как се променят мозъчните функции след консумацията.

Според данните, една чаша истински чай на ден може да предпази от алцхаймер – хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено започва бавно и с времето постепенно се влошава. То също засяга когнитивните функции на мозъка.

„Пиенето на чай положително допринася за здравето на мозъка“, добавя Ли.

Пиенето на вода не хидратира кожата

На какво се дължи този ефект на чая?

Кофеин – стимулира централната нервна система, повишава бдителността и намалява сънливостта.

Теофилин – друго важно съединение, което отпуска мускулите и помага на хората да дишат по-лесно. Освен това увеличава сърдечната честота и силата на сърдечните контракции.

Теобромин – помага за намаляване на кръвното налягане чрез подобряване на притока на кръв и действа като лек диуретик.

Л-теанин – увеличава образуването на алфа вълни в мозъка, които са свързани с спокойствие, релаксация.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари