IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

6 храни, които не трябва да ядете по едно и също време

11 септември 2025 08 30

По-добре да ги разделите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Някои комбинации от храни просто изглеждат и се усещат прекрасно – мляко и бисквити, моркови и хумус, пилешко месо и ориз, бекон и яйца. Други популярни двойки обаче е най-добре да се избягват. От хранителна гледна точка, някои комбинации могат да блокират усвояването на витамини и минерали. За оптимално усвояване на хранителните вещества е добре да обърнете внимание на комбинациите от храни, особено ако давате приоритет на приема на определено хранително вещество. От друга страна, някои комбинации от храни могат да доведат до прекомерен прием на определени макро- или микронутриенти.

Въпреки че всички експерти са съгласни, че категоризирането на храните като „лоши“ или „добри“ не е ефективен начин за подход към храненето, те препоръчват да се внимава как съчетаваме храните. По-долу сме събрали шест комбинации от храни, които трябва да избягвате да ядете едновременно. 

Мляко и цитрусови плодове

мляко и

Снимка: iStock

Ако посягате към чаша мляко едновременно с няколко мандарини, може би е добре да преосмислите тази комбинация – особено ако имате непоносимост към лактоза. Смесването на мляко с цитрусови плодове (портокалов сок, лимон и други) може да доведе до свиване на млечните протеини, което потенциално може да доведе до храносмилателен дискомфорт или подуване на корема. Свиването се случва, защото лимонената киселина в цитрусовите плодове кара казеиновите протеини в млякото да се слепват. Това „свито“ мляко може да бъде по-трудно за смилане и може да доведе до симптоми като газове, подуване на корема, стомашни болки или лошо храносмилане. 

Тъмен шоколад и мляко

мляко и

Снимка: iStock

Дори най-вкусните комбинации могат да бъдат вредни. Комбинирането на тъмен шоколад и мляко всъщност може да намали здравословните ползи на шоколада върху сърцето. Флавоноидите във висококачествения тъмен шоколад (70%+ какао) помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето, но протеините в млякото пречат на тялото ви да ги усвои. Това означава, че парче тъмен шоколад и чаша мляко е по-добре да бъде пропусната комбинация. Млякото унищожава самите съединения, които правят тъмния шоколад толкова полезен. Това не означава, че трябва да се откажете от любимото си сладко лакомство – просто променете начина, по който го консумирате. 

Кафе с банан

банан и

Снимка: iStock

Ранните сутрини изискват бърза и удобна закуска, но не без някои хранителни предпазни мерки. Комбинацията от кофеин и бързо усвояеми въглехидрати създава илюзия за устойчива енергия. Но щом кръвната ви захар спадне, този енергиен тласък се срива рязко – оставяйки ви по-изтощени от преди. Вместо това, започнете сутринта си с голяма чаша вода и здравословен протеин (като бъркани яйца), преди да се отдадете на кафе и въглехидрати. 

Инстантни нудли и соев сос

нудли и

Снимка: iStock

Обичайно е да допълвате купата си с нудли със соев сос, но това често може драстично да повиши нивата на натрий. Добавянето на соев сос (или други съставки с високо съдържание на натрий) към инстантните нудли може да допринесе с хиляди милиграма натрий към дневния ви прием, което прави почти неизбежно прекаляването със сол. С течение на времето това може да увеличи риска от здравословни проблеми като сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Освен това, дехидратацията може да влоши тези симптоми още повече. 

Фъстъчено масло с оризовки

фъстъчено масло,

Снимка: iStock

Оризовките са чудесно средство да добавите текстура към кремообразни смеси като фъстъчено масло, но те няма да предложат достатъчно чувство на ситост, за да поддържате нивата на енергия през целия ден. Тази комбинация е бърза, но се консумира още по-бързо. Без фибри или сложни въглехидрати, тялото ви ги изгаря за минути, оставяйки ви уморени и жадуващи за още. Не забравяйте да избягвате тези видове снакове през натоварените дни.

Алкохол и кофеин

алкохол и

Снимка: iStock

Алкохолът и кофеинът често се комбинират, без да се знае какво правят с тялото и мозъка. Кофеинът е стимулант, докато алкохолът е депресант, така че кофеинът може да маскира част от възприеманата интоксикация, причинена от алкохола, карайки човек да се чувства по-малко обезпокоен, отколкото е в действителност. Този ефект може да доведе до повишена консумация на алкохол. Независимо дали получавате кофеина си от чай, кафе или енергийни напитки, избягвайте да ги консумирате едновременно с алкохол. 

За още съвети за здравословно хранене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари